Vad var järnåldern?

järnåldern är den senaste perioden i Treperiodsystemet i arkeologi för att klassificera mänskliga förhistorien. Det började i cirka 12-talet f. Kr. i Främre Orienten, Indien och Grekland, 8: e århundradet före Kristus i större delen av Europa, och 6: e-talet f. Kr. i norra Europa. Järnåldern slutade på 4: e eller 5. Talet f. Kr. i större delen av världen, men så sent som år 500 i norra Europa. Som namnet antyder, hänvisar järnåldern till den tid då ironworking var den mest avancerade typen av metallurgi. Ironworking är att föredra framför brons arbeta som föregick det på grund av längre livslängd och tillgången på järnmalm. An Iron Age civilisation kommer i kontakt med en bronsåldern civilisation skulle ha en enorm fördel genom sitt vapen. Ett järn svärd kunde bryta ett brons svärd med en kraftig stöt. Den första systematisk framställning av järn började i Anatolien i det moderna Turkiet, och spred sig till både öst och väst samtidigt. Anatolien var centrum för den hettitiska riket, som brukade järn vapen för att erövra stora delar av Främre Orienten. Deras skriftsystem bygger på kilskrift, som den babyloniska kulturen framför dem. De talade ett tidigt indoeuropeiskt språk.

Boende i tiden järnåldern byggde runt gräs hyddor. Jordbruk bildades mycket väl, och tusentals år av selektiv avel betalade ut, inte bara med växter utan också djur. Istället för att vara uppbyggd kring små stammar, nationalstater och sann nationer fanns, med en ofta svagt central kontroll och en expansiv böjd. Hela icke värld var befolkad av mänskligheten med undantag för Madagaskar, Island och Nya Zeeland. under järnåldern var stora delar av världen fortfarande används av jägare-samlare och nomader, inklusive Amerika, de flesta i Afrika, och Australien. Majoriteten av Asien och Europa var genomsyrad av järnåldern, med icke-nomadiska kulturer under dessa kontinenter.

Järnåldern produkter liknade de brons produkter som kom före dem, men mer varaktiga: svärd, keramik, kedjor, jordbruk verktyg, etc.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.