Vad var det Berlin Airlift?

Berlin Airlift var en genialisk lösning på ett mycket allvarligt problem leverans under det kalla kriget. Efter andra världskriget delades Tyskland upp i flera förvaltningsområden som fransmän, britter, amerikaner och ryssar. Den västra halvan av nationen administrerades av de allierade, och en östra delen hanteras av ryssarna. Staden Berlin är beläget i östra Tyskland. Dock var Berlin av sådan strategisk betydelse att staden själv var indelad i sektorer.

De västallierade och Ryssland hade olika idéer om hur Tyskland ska byggas om. Dessa skillnader ofta resulterat i spänning mellan dem. I början av 1948 beslutade ryssarna att försöka kväva det västerländska nationer från Berlin genom att bryta deras tillgång till leveranser. De började med att stänga vägar runt Berlin, och sedan vägrade att låta leverera tågen att passera östra Tyskland för att nå Berlin. Den civila och militära passagerare i Västberlin står inför ett allvarligt leverans underskott. har föreslagit flera lösningar på problemet, inklusive muscling i Berlin med våld. Men fruktade man att detta skulle kunna utlösa ett krig med Ryssland, och tanken i Berlin Airlift kom till. Berlin Airlift föreslogs av Commander Sir Brian Robertson från Storbritannien. Kallas Operation Plainfare av den brittiska och Vittles Operation av amerikanerna, representerade Berlin Airlift en enorm ansträngning samarbete mellan flera nationer. Under perioden av blockaden flyttade Berlin Airlift över två miljoner ton mat och förnödenheter med flyg.

Först i Berlin Airlift inte såg ut som en framgång. Ingen av de medverkande nationer haft tillräckligt med flygplan för att möta de behov som Västberlin. De var också brist på arbetskraft. Flyger till Berlin var allvarligt farligt, eftersom det fanns begränsade flygvägar tillgänglig. När piloter nådde Berlin, landade de i en av tre flygplatser: Gatow, Tegel och Tempelhof. Nationerna i väst trodde att blockaden skulle räcka bara några veckor, men i slutändan har Västberlin serveras för 15 månader i Berlin Airlift.

Västberlin krävs 1. 534 ton förnödenheter per dag, så att medborgarna kan laga mat , äta och värma sina hem. På höjden i Berlin Airlift, brittiska och amerikanska piloter landande flygplan i Berlin var tredje minut, dygnet runt. Medan de första veckorna i Berlin Airlift var svåra, vande piloter och befälhavare för takt och göra tillförlitliga leveranser till folket i Västberlin. Ytterligare plan lades till avlasta och många piloter frivilliga insatser.

i Berlin Airlift upphörde 1949 när ett avtal om öppen transportlinjer nåddes mellan fyra ockuperar nationer. Den ryska blockaden hade misslyckats inför enorma samarbete och kreativitet av västmakterna, men det tjänade som en varning för andra evenemang som komma skall. En minnessten på Tempelhof Airport minne av 54 allierade flygare som förlorade sina liv under Berlin Airlift.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.