Vad var Pragvåren?

Pragvåren var en händelse som inträffade 1968, då politiken i Tjeckoslovakien var liberaliseras kort på grund av omfattande reformer. Som svar, knäckt Sovjetunionen ned hårt på regeringen i Tjeckoslovakien, i slutändan invadera och ta över landet i namn av "normalisering". Evenemanget är av historiskt intresse eftersom det markerar en period av protest och oliktänkande mot Sovjetunionen, mycket lik den solidaritetsrörelsen i Polen 1980 och upproret i Ungern 1956.

Händelserna Pragvåren inleddes i början av 1960-talet, med subtila förändringar i den tjeckoslovakiska regeringen som ledde till Alexander Dub? ek väg till makten som chef för kommunistpartiet i Tjeckoslovakien. Dub? Ek utarbetat en lång lista med klagomål mot regeringen, och började främja den liberala politik som pressfrihet i februari 1968. Befolkningen reagerat positivt iscensättning marscher till stöd för reformer och protesterar Sovjets inflytande i Tjeckoslovakien.

Sovjetunionen blev alltmer orolig eftersom det politiska klimatet i Tjeckoslovakien började tina. I början av sommaren var berörda partens tjänstemän över att förlora sitt grepp i regionen, och de åberopade Warszawapakten, mellanstationer en invasion med flera allierade den 21 augusti att lägga ned den populistiska upproret i Tjeckoslovakien. Över 100 människor dödades under invasionen, medan de politiska ledarna bakom reformerna fördes till Moskva och ersättas med Sovjet-vänliga tjänstemän som snabbt vände på reformer.

följdes Pragvåren efter en längre period av kamp och brutalitet för många medborgare. Under sovjetiskt styre, var medborgerliga rättigheter inskränkts kraftigt, och många hade svårt att göra en levande, med vissa medborgare att hamna i arbetsläger och mycket hårt jobb. Många dissidenter och frustrerade ungdomar flydde Tjeckoslovakien för väst efter Pragvåren, ibland inför betydande fara i processen för deras rymningar. Trots faran fanns också omfattande protester i Tjeckoslovakien under den sovjetiska ockupationen.

Under Pragvåren, blev många konstnärer och författare mycket aktiv, registrering händelserna i Prag våren och inspirerande befolkningen. Många av dessa människor undertrycktes senare under Sovjet, dra till sig uppmärksamhet från anhängare av konst runt om i världen. Den markerade övergången från avreglerade politiken att ockuperade folk också ökat missnöje med kommunismen bland västerlänningar. Många medlemmar av kommunistpartiet i väst kände mig väldigt obekväm med händelserna Pragvåren, och de började ifrågasätta sin tro på kommunistiska ideal och värderingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.