Vad var Operation Ajax?

I augusti 1953 avrättades Förenta staternas Central Intelligence Agency (CIA) en kupp mot Mohammad Mossadegh demokratiska regeringen i Iran. CIA kod namnet på denna statskupp var Operation Ajax. Operation Ajax är fortfarande viktigt i världshistorien eftersom det ofta tros vara den ursprungliga orsaken till anti-västliga stämningar i Islamiska republiken Iran.

Från det att Londonbaserade finansmannen William D'Arcy slog olja Iran 1908, hade den brittiska, på höjden av den kejserliga makten, lyckats tvinga den Anglo-Persian avtal om varandra regimer i Iran. Detta avtal gav Storbritannien fullständig kontroll över Irans armé, treasury, transportsystem, och kommunikationsnät. 1951 slogs Mossadegh, hårt mot Storbritanniens koloniala exploatering av sitt hemland, att nationalisera oljeindustrin i Iran. Som man kan föreställa sig, var britterna, minst sagt missnöjda med Mossadegh insatser.

premiärminister i Storbritannien, Winston Churchill, som var benhårt att försöka hålla kontroll över oljan i Iran, såg till USA för att få hjälp. I var inte förrän invigningen av Dwight Eisenhower i januari 1953 som Winston Churchill fick det stöd som han letade efter. Man tror att Eisenhower erbjuds stöd för att han tittade på en eventuell rysk invasion i den svaga staten Iran som en kalla kriget-hot. Nyutnämnde United statssekreterare, arbetat John Foster Dulles, och hans bror, Allen Dulles, som var biträdande chef för CIA: s nära samarbete med CIA Field commander, Kermit Roosevelt, planera kuppen mot Mossadegh, som efter ett misslyckat försök blev en framgång i augusti 1953.

Framgången för Operation Ajax åter makt att Shah Mohammad Reza Pahlavi, som var beroende tungt på USA för vapen och stöd att vidareutveckla oljan i Iran. Med ökade oljeinkomsterna från mer utveckling och handelsembargon bort av Storbritannien upplevde Iran en radikal förbättring av sin ekonomi. Shahen använde oljepengar för att ytterligare västerländsk Iran, och mer impopulär han blev mer makt han utövade så småningom kan leda Iran som en diktator.

är det diskuteras av ett stort antal forskare från hela världen om Operation Ajax och återupprättandet av den impopulära Reza Shah till makten, var början på sjuka känslor gentemot USA i Iran och ledde till att den iranska gisslandramat då 52 gisslan hölls inne i U. S. ambassaden i Teheran för 444 dagar. Efterdyningarna av Operation Ajax är också tros vara orsakerna till den iranska revolutionen, som gick Reza Shah i exil och den anti-västliga Ayatollah Ruhollah Khomeini kom till makten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.