Vad var Berlinmuren?

Berlinmuren byggdes av ryssarna 1961 i ett försök att avskärma de allierades sektorn i Västberlin, ockuperades av franska, amerikaner och britter. Berlinmuren stod fram till 1989, då den föll tillsammans med resten av järnridån. Berlinmuren används ofta som ett exempel på extrem isolationism, och var ett allvarligt slag diplomatiska förbindelserna mellan Ryssland och resten av världen.

Efter andra världskriget ockuperades Tyskland av den allierade kontrollkommissionen medan den stabiliserades och återuppbyggdes. Som en del av ockupationen arrangemanget fick Ryssland kontroll över ett område i Tyskland som kom att kallas Östtyskland, medan de icke-kommunistiska befogenheter kontrollerade Västtyskland. Berlin, låg en stor stad i Tyskland, i östra Tyskland, och själva staden delades också av stormakterna.

Uppdelningen av Berlin resulterade i en ö mitt i havet i östra Tyskland, en situation som förståeligt nog gjort alla parter i situationen obekväm. De östtyskar fruktade att västmakterna skulle försöka ett uppköp eller befrielsen av östra Tyskland, medan västmakterna fruktade för medborgare och arbetstagare stationerade i Berlin.

Tillgång till Berlin hade begränsats tidigare, framför allt 1948 då flera västerländska nationer tvingades skede Berlin Airlift, en ambitiös plan för att få oerhört behov av mat och förnödenheter till Västberlin. Många östtyskar såg Västberlin som en ö av säkerhet, och många hoppade till Västberlin i sökandet efter ett bättre liv. De östtyskar insåg att de skulle förlora kontrollen och medborgarna, och i den lilla timmar 13 augusti började de bygga Berlinmuren, en bokstavlig blockad runt Västberlin.

Berlinmuren stänga tillgång till Västberlin för östtyskar. Den har också gjort det svårt för människor att komma ur Västberlin genom att inrätta ett antal kontrollpunkter. Omfattande diplomatiska förhandlingar omgiven Berlinmuren, och flera kända politiker inklusive president Kennedy talade om Berlinmuren. År 1963 gjorde president Kennedy ett berömt tal, som uttrycker solidaritet med folket i Västberlin och som anger att Västberlin var en ö av demokrati och frihet i ett hav av kommunismen.

hävdade Berlinmuren många liv, med det första dödsfallet på väggen som förekommer i 1962 då Peter Fechter blev skjuten och lämnas att förblöda i den neutrala zonen mellan East and West Berlin. 1989, med kommunismens fall, medborgare på båda sidor av väggen samarbetat för att riva ner det, öppnar 192 gatorna som hade avslutat byggandet av Berlinmuren. Avverkningen av Berlinmuren var en monumental historisk händelse, och används ofta som en symbol för nedgången av kommunismen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.