Vad är social rättvisa?

Om du frågar en massa människor att definiera social rättvisa du kommer att få många olika definitioner. Definitioner kommer att baseras på en mängd olika faktorer, såsom politisk inriktning, religiös bakgrund, och politiska och sociala filosofi. Om du frågar en postmodernistisk om konceptet, han eller hon kan berätta för dig att det är en saga som inte på något sätt att uppnå i någon form av samhälle. En allmän definition av social rättvisa är svårt att komma fram till och ännu svårare att genomföra. I grund och botten är social rättvisa gäller lika rättvisa, inte bara i domstol, men i alla delar av samhället. Detta koncept kräver att människor har lika rättigheter och möjligheter, alla, från den fattigaste personen i utkanten av samhället att de rikaste förtjänar lika villkor.

Men vad betyder orden "bara" eller "rättvis" menar, och vad som definierar lika? Vem bör ansvara för att se till samhället är en rättvis plats? Hur genomför man åtgärder för social rättvisa? Alternativt bör man lagstifta för rättvisa i samhället eller bara förlita sig på den moraliska kompass av samhällets medlemmar?

Ur ett politiskt ställningstagande som vänsterorienterade, måste man lagstifta för att skapa ett rättvist samhälle, och olika program måste få finnas för att samla in pengar som behövs för att jämna ut spelplanen mellan rika, medelklass, fattiga och de människor som rutinmässigt marginaliserade av samhället. Lika rättigheter kan definieras som lika tillgång till saker som gör det möjligt för människor i alla samhällets sektorer för att lyckas. Därför skulle vänsterperspektiv filosofi stödja sådant som lagar mot diskriminering och lika möjligheter program, och skulle föredra beskattning, särskilt för dem som tjänar mycket pengar, att betala för program som bidrar till att ge lika för alla. längst till vänster vill påstå att det finns vissa grundläggande behov som måste erbjudas alla. Dessa inkluderar saker som verkligen är lika utbildning och säkerhet i alla skolor och program som skulle hjälpa alla barn har ekonomiska möjligheter att delta i college. Längst till vänster grupper, ofta kallad socialist, även om de skiljer sig från den sanna definitionen av socialism, framhåller dessutom att ett rättvist samhälle inte kan tas om inte alla har tillgång till mat, säker husrum och vård. Sättet att uppnå detta är genom beskattning och regeringens genomförande av program som kommer att garantera detta för alla människor. Den rätta politiska hållning lika stöder ett rättvist samhälle, men kan kritisera dem som gör dåliga val och känner att medan lika möjligheter bör finnas, bör en regering inte lagstifta om detta. I själva verket är det hävdas att social rättvisa minskar när regeringar skapa program för att hantera det, särskilt när dessa program kräver ökad beskattning. I stället bör de som har mer pengar att uppmuntras att vara filantropisk, inte genom att betala högre skatter, vilket är utan tvekan orättvist. från ett religiöst perspektiv, kommer du att hitta människor över hela det politiska spektrumet som argumenterar för social rättvisa. Många kristna grupper tror att du åstadkomma rättvisa genom kristuslika åtgärder barmhärtighet, särskilt de som hjälper människor som är marginaliserade i samhället. Islamic perspektiv på social rättvisa är likartade, en av islams fem pelare är att alla måste ge till de fattiga. Men vissa sekter i islam främja syn på kvinnor och män som olika, kvinnor är inte lika och är underordnade män. Den postmoderna kritiken på idén om ett rättvist samhälle väcker intressanta debatt. Kan det någonsin bli ett rättvist samhälle? Kan vi någonsin se alla människor som i sig lika och har rätt till samma rättigheter och privilegier? Det är svårt att veta, eftersom de flesta filosofer skulle säga att ingen någonsin har skapat en helt rättvist samhälle, där alla människor har en chans. Även i de mest socialistiska folk, det finns fattigdom och ojämn fördelning av välståndet.

I samhällen som USA, som gångjärnet på att skapa social rättvisa, vi har olika problem, som hungriga barn, hemlöshet, och problem med att se alla barn får samma höga standard på utbildningen. Detta är ingen anledning att överge försök att främja ett rättvist samhälle och försöker att sträva efter det. Ändå på grund av den komplexa samhället, kan den amerikanska aldrig till fullo uppnå rättvisa för alla, och debatten om hur man ska uppnå detta tillstånd pågår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.