Vad är nukleär terrorism?

nukleär terrorism är närvarande hypotetisk möjlighet att terrorister skulle kunna skaffa och använda radioaktivt material för destruktiva syften. Till exempel skulle en "smutsig bomb" (radiologiska vapen) detonerade över ett stort område att kosta tiotals eller hundratals miljoner dollar för att rensa upp. En sådan smutsig bomb är absolut inte samma sak som en atombomb-den bara skulle bestå av ett radioaktivt material sönderslitna av en konventionell bomb, för i syfte att orsaka radioaktiv smitta. Naturligtvis skulle en terrorist kärnvapen också ses som en typ av nukleär terrorism.

Säkerhet experter över hela världen anser kärnvapenterrorism en rimlig risk, och vissa ledande analytiker anser att det är bara en tidsfråga innan en smutsig bomb eller ett kärnvapen är sprängdes av terrorister i en storstad. Effekterna av en smutsig bomb skulle främst vara psykologisk-Flera analyser har visat att det skulle orsaka några olyckor, men massan panik kan vara oerhört destruktiv. Kärnvapen, dock kunde döda någonstans mellan några hundra och över en miljon människor, beroende på dess avkastning och där det är detonerade.

Flera terroristgrupper har uttryckt intresse av att få det material som behövs för att begå nukleär terrorism, särskilt det anrikade uran som kan användas för att bygga en atombomb. Osama bin Laden har krävt att bygga en atombomb ett heligt uppdrag för al-Qaida. Bortsett från detta, det har få konkreta exempel på bevis för extremister som planerar att skaffa material för nukleär terrorism. I november 2006 varnade den brittiska underrättelsetjänsten MI5 organisationen att islamiska terrorister planerar att detonera en atombomb i en brittisk stad, men det är inte känt hur sofistikerad denna planering var. I juni 2007 hävdade Fox News att FBI berättade för pressen att Adnan Gulshair el Shukrijumah var ansvarig för planeringen detonationen av atombomber i flera städer i USA, men detta har inte genomgått någon oberoende bestyrkta.

Mer konkret, i november 2007 rapporterades det av 60 minuter att inbrottstjuvar infiltrerade Pelindaba kärnforskningsanläggning nära Pretoria, Sydafrika, men klarade sig utan några anrikat uran. Dessa inbrottstjuvar identifierades aldrig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.