Vad är kvalificerad stöld?

Kvalificerad stöld är en typ av stöld som brukar betraktas som en mer allvarlig stöld, och förtjänar därför straff förbättringar jämfört med andra typer av stöld. I den kriminella världen, är inte alla typer av stöld skapade lika. Viss grad av stöld bestäms av värdet på de stulna och övriga omständigheter. I USA, vissa stater har en kvalificerad stöld sikt och andra bara nämner grader av stöld. Huvudsak de brott som omfattas av definitionerna är mycket lika. Endast terminologi är annorlunda. Dessa grader varierar vanligtvis också nivån på allvar, men det är möjligt att sanktioner kan förbli desamma, beroende på omständigheterna. I sådana fall är graden av stöld helt enkelt en fråga om definition, inte svårighetsgrad. Till exempel, i vissa stater, om en person är i en förtroendeställning, t. ex. som en banktjänsteman, och stjäl, kan detta falla under förstärkta sanktioner av kvalificerad stöld. I vissa fall kan det vara upp till en domare eller jury att avgöra vad en förtroendeställning är. Denna lag är på plats för att kunna motverka dem som har större möjligheter att begå stöld från att göra det. Annars, utan kvalificerad stöld förbättringar, kanske traditionella påföljderna inte erbjuder tillräckligt avskräckande för att hålla stöld äger rum.

Några andra länder, såsom Nederländerna, inte har en kod stadga speciellt för sådana brott som inbrott. Istället är kallad kvalificerad stöld. Detta innebär in på egendom på vilken en person har ingen rätt att vara i syfte att begå en stöld. Detta är något annorlunda än inbrott i USA, som träder in på egendom som en person har ingen rätt att vara i syfte att begå ett brott av något slag.

Filippinerna har ännu ett exempel på vad Vissa länder anser kvalificerade stöld. Del av landets kvalificerade stöld stadgar faktiskt bedriver förbättringar om en stöld inträffar på en viss plats. I ett fall, stadgar sägs att kokosnötter stulits från en kokosnöt plantering motsvarar definitionen av kvalificerad stöld.

Påföljder för kvalificerade stöld varierar från land till land. I vissa fall kan påföljderna bli betydande. Exempelvis enkla stöld får transportera högst böter och villkorlig dom. Däremot kan en kvalificerad stöld övertygelse leder ofta till års fängelse tid. I Rumänien, till exempel fängelsestraff för kvalificerad stöld kan springa så mycket som 20 år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.