Vad är ett federalt system?

Ett federalt system är både ett politiskt och filosofiskt begrepp som beskriver hur makt ges till regeringar. Federala system kan variera kraftigt i ansökan, men alla har en central regering med särskild behörighet över hela unionen. Det finns många länder i den moderna världen som använder en federal regering, däribland Australien, Tyskland, Brasilien, USA och Kanada.

federala regeringar ofta är kontroversiellt för en primär orsak: även om många accepterar en staten är nödvändig för framförandet av ett stort och spritt nation, hur stor makt att regeringen bör beviljas är oklart. I USA, till exempel, finns det en kör kontroversen stat kontra federal rättigheter som pågått sedan grundlagen gjordes. Europeiska unionen, eller EU, har stött på liknande argument sedan dess grundande på 1990-talet. Många är obekväma med hur mycket makt ges till federala regeringar, som ofta består av utsedda tjänstemän samt de som väljs av röster. I allmänhet ger ett federalt system befogenheter som rör hela nationen att beviljas till den federala regeringen. Till exempel i de flesta länder med ett federalt system, kan endast den nationella regeringen förklarar krig mot ett annat land. Statsmakten är mer inriktat på frågor som direkt påverkar dess invånare bara, Nevada, till exempel, inte kan diktera vilka lagar Montana stiftar. Förvirring uppstår ofta över att utse en fråga till nationella eller statliga nivån regeringen. är Förenta staterna ansåg den äldsta federala nationen, men det var en fråga som diskuteras livligt bland grundarna. Anti-federalisterna som Thomas Jefferson och Patrick Henry hävdade att en stark central regering bara skulle ersätta monarkin systemet och ge utrymme för betydande stävjandet av frihet den unga landet kraftfullt söker. Under inbördeskriget, inför Federalism i Amerika ett annat test, då flera stater bröt sig ur unionen och fördes endast tillbaka genom öppet krig. Många experter citera inbördeskriget som en milstolpe i form av federalism, vilket tyder på att den nationella regeringen gjort det äntligen klart att landet skulle hållas samman under en federal regering till varje pris.

Andra länder har haft mer fredlig övergång till ett federalt system. Schweiz, världens näst äldsta federalistiska land, möter lilla kontrovers i arbetet med sina direkta demokratin system. I Brasilien, antogs det federala systemet genom en kunglig förordning på 1890-talet efter en militärkupp, men har sedan dess träffat förnyat godkännande från varje ny regering.

Federalism är en ständigt föränderlig system med regler och justeringar särskilt för varje land som antar det. Det krävs ofta en konsekvent dialog mellan lokala, statliga och nationella styrande organ, som många experter menar är en nödvändig och positiv relation. Till skillnad från den gamla monarkin och system envåldshärskare, en federal regering föreslår sällan att det görs perfekt och obestridliga av en högre makt, vilket var fallet i tusentals år i många länder. I stället skjuter man en konstant ström av argument och förändringar som kan anpassas över tiden, med hopp om att ständigt skapa, för att citera den första federalistisk konstitution, "en fullkomlig förening. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.