Vad är en sköld lag?

en sköld lag är en lag som skyddar människor från vissa linjer rättslig utredning. Shield lagar används oftast för att skydda journalistisk integritet, och erbjuda visst skydd för personer som deltar i sexuella övergrepp fall. Inte alla länder har sköld lagar, och arten av sådana lagar varierar kraftigt, med ständiga reformer av sådana lagar som föreslås av lagstiftare. I samband med journalistik, en sköld skyddar journalistiska källor. Tanken är att människor kan vara rädd för journalister med konfidentiell information om de visste att journalister kan tvingas avslöja sina källor, och att detta skulle äventyra integriteten i nyheterna. Shield lagar tillåter journalister att försäkra sina källor att de kommer att behandlas konfidentiellt, så att journalister för att få bättre berättelser.

I ett klassiskt exempel på användning av sköld lagar för att skydda journalister och deras källor, Washington Post journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein vägrade att avslöja identiteten på "Deep Throat", varifrån de använde för sina banbrytande avslöja av Watergateskandalen. Trots påtryckningar för att avslöja deras källa, minskade de att göra det, förrän Deep Throat småningom outed sig under 2005.

Enligt en sköld lag, kan en journalist avstå från att besvara frågor som kan äventyra hans eller hennes källor. Detta kan ses som ett skydd som liknar det som erbjuds whistleblowers i vissa länder, med målet att få information i allmänhetens ögon, samtidigt som källan till denna information från återverkningar. Journalistiska källor regelbundet riskerar att förlora sina jobb eller befinner sig rättsliga påföljder att lämna information, och de bygger på sköld lagar för skydd.

Somliga hävdar att en historia har mer tyngd när källan är uppenbarad och journalister verkligen föredra använda källor som de kan identifiera och citera, eftersom det ökar integritet historien. Men det finns situationer då en anonym källa kan vara nödvändiga, och dessa källor kan vara kritiska och ovärderlig, särskilt när det gäller stora bryta berättelser. Genom att ha en sköld lag för skydd, kan journalister få tillgång till sådana källor med tillförsikt.

I sexuella övergrepp fall är sköld lagar används för att binda skadliga bevis. Till exempel, om en våldtäktsoffret inte var oskuld, kan denna information betraktas som skadliga, så försvaret skulle inte tillåtas att ta denna fråga upp. Shield lagar används också för att dölja identiteten hos offer för sexuella övergrepp, och skydda dem från att behöva engagera sig i skadliga vittnesmål. Försvaret, till exempel inte kan fråga vittnet om hans eller hennes sexuella historia i länder med en våldtäkt sköld lag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.