Vad är en post Veto?

Raden veto är möjligheten ges till en guvernör eller ledare för ett land att avvisa vissa delar av ett lagförslag som läggs fram inför ledaren att vara inloggad på lag. Denna befogenhet är ofta används av de flesta cheferna för delstater i USA, och det är ett ofta efterfrågas av presidenten i USA (POTUS). Kongressen beviljade kort linje befogenheter post veto för president Clinton 1996, men möjligheten att förkasta delar av ett lagförslag som ifrågasattes av domstol och förklarats strida mot konstitutionen. De som motsatte sig veto raden hävdar att det ger ordföranden och den verkställande makten av regeringen för mycket makt.

Anledningen raden veto är så viktigt samtalsämne beror på främst tvåpartisystem i den amerikanska representanthuset och senaten. Det finns några senatorer och representanter som är oberoende, eller som väljs enligt en annan partitillhörighet, men de flesta är antingen demokrater eller republikaner. Eftersom dessa två partier ofta utgör motsatta sidor av det politiska spektrumet, nästan till och med uppdelningen av de båda parterna i någon av kamrarna kan innebära att vissa räkningar aldrig kunde komma förbi. För att skapa enklare passage av ett lagförslag, mycket politiskt mygel kan inträffa, med andra senatorer eller företrädare att lägga till saker till det lagförslag som egentligen inte har mycket att göra med det. En senator kan enas om att stödja ett lagförslag, särskilt om det ger honom eller henne särskild finansiering för sällskapsdjur projekt, eller skapar annan lagstiftning som han eller hon stöder.

Om POTUS beviljades linje förmåga objekt veto, mycket av detta politiska "behandling" skulle falla i glömska. Presidenten kunde godkänna den ursprungliga propositionen och bestämma vilka särskilda skräddarsydda erbjudanden som resulterade i en majoritet. Kongressen vet detta mycket väl, och vet att det skulle vara mycket svårare att samla stöd för en proposition om koncessioner inte kan erbjudas till andra politiskt parti. Andra medlemmar av kongressen kan garantera några ansökningar om finansiering eller andra bestämmelser i lagförslaget, men det skulle finnas någon garanti från presidenten att han skulle godkänna dessa krav och bestämmelser. I själva verket är den POTUS sannolikt inte godkänna en sådan begäran, särskilt om de verkade i otakt med sina egna politiska syften.

Giving post veto ställning till POTUS kan leda till mycket få räkningar som någonsin gjorts i rätt, särskilt om antingen hus eller senaten har ett nära knuten antal medlemmar eller en majoritet av medlemmar från ett enda politiskt parti. Till exempel, om kammaren är 75% republikanska och senaten är 75% demokrat, skulle det vara mycket svårt att få någon passerade räkningar som på något sätt vara partisk. Det bör noteras att ibland är medlemmar i politiska partier nästan enhälligt stöd passage av ett lagförslag och inte rösta längs partigränserna.

Å andra sidan finns det 43 delstater i USA som ger linje möjlighet post veto för deras guvernörer. De som stöder ge denna makt till POTUS tyder på att cheferna har en tendens att inte missbruka sin myndighet och att räkningar ändå få antagna regelbundet i dessa stater. Anhängare hävdar vidare att denna makt föranleder större samarbete i statligt lagstiftande organ att skapa lagar som inte kommer att omfattas av partiellt veton. Dessa emot att ge denna befogenhet till POTUS argumentera mot att det är helt enkelt för mycket makt till den verkställande grenen av regeringen att hålla, och det gör presidenten att agera i en enväldig snarare än ett demokratiskt sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.