Vad är en översvämning myt?

En flod myt är ett slags ursprung berättelse vanliga i många kulturer världen över. I de flesta versioner av berättelsen, en stor del av jordens befolkning är utrotad i en global översvämning orsakad av en gudom eller flera gudar. Vissa experter menar att flodvågen myter kan grundas i människans minne av utrotning händelser eller naturkatastrofer, som används för att förklara antika ruiner, eller avsedda att uppmuntra den tron att de överlevande har valts av en högre makt som ska sparas.

Troligtvis den mest kända översvämningar myt är berättelsen om Noaks ark, från judisk-kristna texter. I denna berättelse, har Gud blivit arg att de flesta människor syndar och inte skall gå. Han blir Noah, en ärlig och from man, att bygga en enorm båt och fyll den med sin familj och två av varje slag av djur. After Noah har gjort detta, dödar Gud allt annat på planeten med en översvämning, lämnar Noaks familj och djuren som enda överlevande. Att vara nöjd med Noa och hans söner, Gud påbjöd han skulle aldrig mer sända en översvämning.

indisk mytologi ger en berättelse ganska lik berättelsen om Noas, om en man vid namn Manu. Eftersom han räddat livet på en liten fisk, informerar fisk Manu att en stor flod kommer och säger åt honom att bygga en båt. Manu gör det och lyckas överleva tillsammans med sin syster, som han fylls världen.

Den Tarahumara översvämningar myten ger en intressant förklaring till varför majs är så viktigt att centralamerikanska kulturen och ger en variation av "det utvalda folket" historia. Efter Gud sände en översvämning för att döda män som straff för att kriga, sände han tre män och tre kvinnor för att befolka planeten. Gud sände dem tre typer av majs till anläggningen, att de var avsedda att vakta efteråt. Alla Tarahumara människor tros härstamma från de ursprungliga sex.

Även om det finns hundratals versioner av översvämning myten kvar experter förvånade om exakt varför de är så utbredd i världen. Några föreslår att de faktiska översvämningar kan vara ursprunget till många av berättelserna, men vissa kulturer som lever någonstans i närheten av vatten fortfarande har en översvämning myt. En annan möjlighet är att en global händelse, till exempel en komet träffar jorden, orsakade en plötslig och massiv översvämning, även i normalt torra platser. Detta kan redovisa plötsligheten av översvämningarna i så många av berättelserna.

Under antiken ansågs karaktären av många vara ett redskap för gudar och en signal om deras stämningar. I de flesta berättelser, kommer floden efter ett krig eller synden har tagit över de flesta av de folkrika och förklaras ofta med att säga att gudarna var arga eller besvikna på människor. Faktiska väderförhållanden kunde lätt ha tolkats som ett snabbt raseri av en gudom, men vad som orsakat ilska kan ha lagts till i efterhand.

Flood myter är ett fascinerande sätt att studera orsakerna till mytologin i kulturer över hela världen. Det faktum att nästan alla antika kultur och religion har minst en flod myt tycks tyda på att någon gång i historien, gick något dåligt fel med vatten i jorden. Vi får aldrig veta det verkliga fysiska ursprung de många historier, men berättelserna själva ge en inblick i den antika världen, både av de kulturer som uppfann berättelser, och de oförutsägbara mönster i naturen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.