Vad är en nationalstat?

En nationalstat är en stat eller land, som har definierade gränser och territorium. Det är dessutom ett land där en nation av i huvudsak samma typ av människor finns, som organiseras av vare sig ras eller kulturell bakgrund. I nationalstaten, i allmänhet, skulle alla talar samma språk, förmodligen praktiken samma eller liknande typer av religion, och dela en uppsättning av kulturella, "nationella" värderingar.

Från denna strikta definition är det lätt att se att USA inte är en nationalstat. Vi har flera etniciteter, antal praktiseras religioner och olika kulturella normer. Även medborgare i USA har samma gränser och territorium vi inte, i betydelsen av nationalstaten, en gemensam nationalitet. Ett annat sätt på vilket en nation kan inte existera är när det finns en definierad etnisk och kulturell grupp som finns utan geografiska gränser, och fullständig äganderätt till dessa gränser. Till exempel, när invandrare till USA förklarade landet att vara en stat, hade många indianer nationer utan stater. Gränserna för de olika indianska nationer nonchaleras av de större amerikanska staten, vilket leder till upprepade omlokalisering av dessa nationer till andra områden och territorier. Dessa områden hölls först vid tillstånd av USA. Idag har en del stammar har definierade gränser men ändå i vissa fall kan omfattas av lagarna i USA, vilket gör dem inte helt nationalstater. I själva verket har de flesta länder inte helt faller inom definition av nationalstaten, eftersom de flesta länder har invandrare. När invandrare kommer till ett land, särskilt i stora antal, kan nationalstaten inte längre existerar. Länder med endast ett litet antal invandrare kan fortfarande ses som innehåller huvudsakligen samma etnicitet och gemensam kultur, och kan alltså betraktas som närmar sig den teoretiska nationalstaten.

Island anses nästan en idealisk nationalstaten eftersom invandringen till Island är ganska låg. Japan kommer också nära att en nationalstat, eftersom känslan av nationell identitet och gemensamma språket är mycket stark. Det är inte en slump att båda dessa länder är öar och därmed mindre "passera gränsen" kan existera. Den irland närmar nationalstaten, men invandring till andra länder ofta lett till sydligare irländska folket som bor utanför Republiken än inuti. Den har relativt få invandrare, förutom återvändande medborgare eller deras avkomlingar, och delar en stark nationell identitet. I Republiken Irland, är staten bygger på principerna i nationen, med lagar som respekterar djupa katolska tro i landet.

Viljan att skapa en nationalstat kan vara en av de mest förödande ettor och kan resultera i antingen massa vräkning av annan nationalitet eller etnisk rensning. Hitler försökte etablera Tyskland som nationalstat genom att först exiling judar, och sedan slutligen, genom att döda de flesta judiska invånarna i Tyskland, och i andra länder han erövrade som Polen. Försöker genomdriva en nationalstat där ingen som existerar ofta leder till höga dödssiffrorna för stora minoritetsgrupper och brist på mänsklighet till det yttersta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.