Vad är en Tulip Craze?

tulpan vurm var en historisk händelse i Nederländerna som ofta framhålls som ett viktigt exempel på farorna med marknadens spekulationer. Termen tulpan vurm är ofta används för att hänvisa till en marknad bubbla. Även om det finns några påstående i det moderna tänkandet om huruvida den historiska tulpan vurm var faktiskt så drastiskt påverkas av spekulationer som man tidigare trott, tjänar händelsen fortfarande som ett bra allegorisk exempel på fallgropar av otyglad marknad spekulationer.

En tulpan vurm huvudsakligen uppstår när det finns en ökning av värdet av något, och ett antal spekulanter stora investeringar för att dra fördel av att öka-denna spekulation därefter orsakar en annan, ofta snabbare, öka, vilket uppmuntrar till ytterligare spekulationer. Denna typ av spekulativ ökning kan naturligtvis inte fortsätta för evigt, och när värdet planar ut eller börjar släppa, en massiv nedgång typiskt resultat. Detta fenomen är också ofta diskuteras i termer av en bubbla blåsas upp och så småningom dyker. Den historiska Tulip vurm inträffade i Nederländerna på den tidiga delen av 17th century. Tulpaner hade nyligen blivit mycket vogue, särskilt bland de välbärgade invånarna i Nederländerna, och som en följd, började sällsynta sorter att nå ganska orimliga värden. Så småningom såldes några tulpaner till en kurs av en enda glödlampa för värdet av ett hus, och massor av glödlampor byttes till stora gårdar. Tulpanerna blev en handelsvara på den nederländska börserna, vilket gör att människor som inte var odlare eller näringsidkare att försöka dra nytta av denna boom. Som ett resultat började många att sätta enorma förmögenhet till spekulation om tulip marknaden-i vissa fall, hela deras besparingar eller egenskaper. Denna spekulation nådde en feberheta pitch-därav uttrycket tulpan mani -omkring 1636, med mer och mer pengar strömmar in i marknaden, även spekulationer om tulpan terminer erbjuds av näringsidkare som ännu inte planterat lökar. I början av 1637, var mättad marknaden, och vissa aktörer började sälja, ofta i stora mängder. Som andra såg att marknaden var svarvning, panik de lossade och alla deras tulpan lager, orsakar en enorm nedgång.

Tulip vurm ruinerade många tusen människor ekonomiskt, eftersom tulpanlökar som hade köpts in för Priset på en stor egendom devalverades nästan över en natt till priset av gemensamma lök. Det fanns handel händelser liknande den stora holländska Tulip vurm i andra delar av Europa och, med tulpaner nådde skyhöga priser, efter spekulationer, och en eventuell bubblan sprack, men ingen nästan lika katastrofal som den nederländska tulpan vurm för 1636-37. I våra dagar finns det många exempel på ekonomiska händelser som liknar den tulpan flugan. Fastighetsfonder spekulation, till exempel, kan ofta nå samma nivåer, med mark spekulanter betala extra belopp för fastigheter i vad som anses vara mycket oönskade platser, att endast småningom få marknaden att vända och bli kvar med kraftigt nedvärderade egendom.

Många objekt i populärkulturen följa samma bana som tulpan vurm, men i mycket mindre skala. Baseball cards, till exempel, gick igenom en period där de kan hämta stora summor-främst på grund av spekulationer på en del personer som såg den potential för stora vinster-och till slut kraschade så att korten en gång värd tusentals dollar blev värd lite mer än papperet de var tryckta på. Beanie babies, Elmo dockor, POGS, och otaliga andra barns leksaker och samlarföremål fungerar också som färska exempel på modern tulpan fluga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.