Vad är en Noble Savage?

En Noble Savage är någon från en primitiv kultur som påstås oskadat genom kontakt med samhället. Begreppet den ädle vilden uppstod först bland de gamla grekerna och romarna, med författare såsom Plinius och Ovidius förhärliga den primitiva kulturer de hade kontakt med, och nådde en höjdpunkt i den 18: e århundradet med Primitivism Movement. Idag är begreppet Noble Savage stor del betraktas som en myt som är både föråldrad och felaktig, och konceptet är till stor del betraktas som rasistiska, liksom. En av de största förkämparna för begreppet Noble Savage var den franske författaren Jean-Jacques Rousseau, som skrev om idén i många verk. Han drog på dokumentation av resor med upptäcktsresande som kapten Cook framställa tribal kulturer som primitiva, enkla och Edenic. Tanken att primitiva kulturer till sin natur är god och renare visat sig vara populär i en tid när människor ifrågasätter fördelarna med civilisationen, och den ädle vilden var förhärligad i böcker, pjäser, och musik.

According to those som förevigas begreppet folk i stammar kulturer som varit orört av komplexiteten i den västerländska civilisationen hade flera drag gemensamt. Primitiva kulturer ansågs vara sin natur är god, med människor naturligtvis oskyldiga, sanningsenlig, generös, frisk och klok. Förkämpar för den ädle vilden myten trodde också att människor i primitiva kulturer levde i harmoni med naturen och med varandra. Det finns flera problem med Noble Savage myt. Den första är att den inte bär någon grund i verkligheten, många "primitiva" kulturer har samma gissel som västerländska civilisationen har, inklusive brutalitet, krig, liggande, överexploatering av resurser, och själviskhet, vilket tyder på att dessa egenskaper kan vara medfödda för mänskliga samhället än goodwill. Captain Cook avled i händerna på en tribal kultur på grund av brist på förståelse för det komplexa hawaiianska samhället.

Många kritiker också visa Noble Savage idé extremt nedlåtande, förutom att vara rasist. Noble Savages var avbildas ofta med mörk hud, primitiva funktioner och enkla samhällen, när i själva verket stammar kulturer kommer i en rad hud nyanser, och många av dem är ganska komplicerade, så detaljerad undersökning avslöjar. Den idealisering av tribal kulturer är också ganska ironiskt när man betänker att många av dessa kulturer var offer för kolonisering, tydligen kult av den ädle vilden inte sträcker sig ända till en aktiv önskan att bevara sådana kulturer. Den idealisering av koloniserade samhällen kan ha härrörde delvis från en känsla av skuld och en önskan att skilja tribal kulturer som "övriga" i syfte att ytterligare avstånd kolonister från den koloniserade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.