Vad är en HOVNARR?

tradition hovnarren, en man som skulle roa hovfolk och kungligheter med sina upptåg och skämt, är mycket gammal. De flesta människor associerar gycklare med medeltida och renässansens Europa, utan i det faktum att bruket att behålla en gycklare eller dåre går längre tillbaka än till Kristi födelse. I modern tid, kan gycklare fortfarande hittas, även om den officiella ståndpunkt i en kunglig gycklare i domstol är inte ofta fylld. Många fans av medeltida historia gillar att klä sig som gycklare, fira en rik och komplex tradition. Den hovnarren kan också ses symboliskt på många håll, inklusive kortlekar, där han är känd som Jokern. Den klassiska uniform en hovnarren innehåller en tri-pekade floppy hatt med bjällror, och färgglada unikt mönstrade kläder. Många plagg i medeltiden var faktiskt ganska ljust och även skrikig med modern standard, men hovnarren skulle ha stått ut, tack vare utmärkande hatt och klockringning som följde varje rörelse. Några gycklarna var också begåvad med smycken, vackra kläder och andra presenterar som tack för sina tjänster, och de utan tvekan skulle ha burit sina gåvor för att visa sin tjänst.

ståndpunkt var den hovnarren faktiskt väldigt komplicerat. På ytan kan en gycklare ses som enbart en pajas, men han hade också att gå en fin linje i domstol, eftersom han inte hade någon officiell plats i ledet av domstolen. Detta gjorde domstol gycklare vara friare i sina åsikter, eftersom deras ord kan anses skämt, men de måste vara försiktiga med att överskrida sina gränser, som hovnarren som gick för långt kan straffas av monarken.

I vissa fall, personer som var handikappade tog upp en position som hovnarren. Psykiskt funktionshindrade kan finna en plats i medeltida samhället genom capering och plaskar vid hovet och därigenom minska deras familjer i en betydande börda. Annan domstol gycklarna var utbildade musiker, skådespelare, eller artister, och några av dem även blev betrodd och värderas förtrogne i domstol.

Många domstol gycklarna var mycket intelligent och känsliga för den politiska och sociala utvecklingen av deras epoker. Deras duktiga underhållning kan ha upp smarta eller subtila gliringar på fiender kungen, tillsammans med kommentarer om allmänna problem i samhället. En hovnarren kan också rent underhålla, naturligtvis, med akrobatik, musik, fåniga sånger, och många gycklare och narrar gjorde just det under perioder av osäkerhet och rädsla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.