Vad är en Citizen’s Arrest?

en populär episod av 1960 amerikanska komediserien "The Andy Griffith Show", en bensinstation assistent heter Gomer Pyle upptäcker kraften i medborgarnas gripandet. Efter att ha bevittnat Barney begå samma trafik kränkning han nyss hänvisas till, rop Gomer foul och utövar ett medborgarnas gripandet på Barney. Medan Gomer Pyle avsikter kan ha varit ärlig, är begreppet medborgare Gripandet inte kringgå legitim brottsbekämpning eller godtyckligt fängsla människor utan bevis för ett brott. Idag medborgarnas gripandet existerar som mer av en nödsituation eller stop-gap makt ges till medborgarna på order av att lagen efterlevs.

Citizen gripandet innebär att en enskild medborgare har rätt att gripa misstänkta brottslingar tills korrekt brottsbekämpande personal kan ta vårdnaden. Den praxis som kan spåras tillbaka till engelska common law under medeltiden, även om varje land eller stat kan ändra reglerna för anställning. Under de tidigaste dagar moderna rättsväsendet, utför en medborgerlig gripandet var ett mycket vanligt förekommande. Grossister skulle rutinmässigt gripa snattare och tjuvar på bar gärning, ofta föra dem direkt till en lokal konstapel kontor för rättegång. Som brottslingar blev bättre beväpnad och brottsbekämpning blev mer lättillgängliga, popularitet medborgarnas gripandet tycktes avta.

Modern brottsbekämpande tjänstemän avråder otränad civila från att en medborgare gripandet. Risken för personskador eller dödsfall är alldeles för hög, och den genomsnittliga svarstiden för utbildade poliser är betydligt snabbare. Men under vissa omständigheter kan en medborgare gripandet ge tillräckligt med tid för en riktig myndigheterna att komma fram. Ett av de största problemen med en medborgares gripande är dock möjligheten att göra ett misstag. Till skillnad från ett misslyckat försök att återuppliva ett offer genom HLR, det finns mycket litet eller inget "barmhärtige samariten" skydd för enskilda medborgare som kvarhålla en oskyldig misstänkt. Ett kriterium för en rättslig medborgare Gripandet är omedelbarhet av brottslighet. Den idealiska omständighet är att fånga misstänkta kriminella i Själva handlingen att begå ett brott. En person som bevittnar ett rån kan gripa rånaren och hålla honom tills polis anländer, till exempel.

Ett annat scenario för en ordentlig medborgarens gripandet skulle vara en allvarlig risk för ett brott som begås inom kort. Om en person såg en maskerad man med en kofot gående mot ett fordon, kan det vara rimligt att anta att ett brott är på väg att ske. Vittnet kan häkta den maskerade mannen genom att göra en medborgare gripandet. Detta skulle fortfarande vara sant även om "brott" visade sig vara ett missförstånd. Om någon ser en man klättra genom ett trasigt fönster kan han inte hållas ansvariga för felaktig gripande om mannen visar sig vara ägaren av byggnaden som förlorat sina nycklar.

eftersom den rättsakt att kvarhålla en beväpnad eller fysiskt stark misstänker kan vara extremt farligt, poliser föreslår ofta att medborgarna använder sin tid att observera den misstänkte och brottsplatsen istället. Om vittnet kan ge en fysisk beskrivning av den misstänkte eller en registreringsskylt nummer, kan polisen kan hitta den misstänkte själv. Säkrare motsvarar medborgarnas gripande är en undertecknad förklaring, med avsikt att trycka åtal senare. Ibland kommer en polis be ett vittne eller brottsoffer att berätta misstänka att han eller hon har blivit föremål för medborgarnas arrest. Detta ger polisen större rättslig befogenhet att kvarhålla den misstänkte tills han eller hon kan bli ordentligt förädlas till rättssystemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.