Vad är efterhand?

efterhand är latin för "i efterhand" eller något ändras efter en handling. Man hänvisar ofta till lagar som stiftats efter ett brott eller åtgärder har redan vidtagits. Detta skulle göra vissa personer skyldiga till att bryta mot lagen tillämpas i efterhand, även om deras handlingar inte ansågs vara olagliga när de togs. I många fall går att göra en efterhand eller retroaktiv lagstiftning inte är en domstol för att hitta någon skyldig till beteende som var emot en lag före lagens etablering. Oftare, kanske en efterhand lag hårdare straff för brott, och om lagen ändras innan en misstänkt kommer till rättegången, han eller hon kan utsättas för hårdare straff än vad som tidigare förväntats.

Ofta dock tillämpa strängare lagar för att tidigare dömda brottslingar i efterhand mening är vanligtvis inte tillåtet i USA. Detta kan störa offer för brottslingar som verkar släppas tidigt efter ett brott. Även allmänna opinionen kan sida med offret, en kriminell s mening i allmänhet inte kan ändras till följd av en efterhand lag.

Länder med en väletablerad Bill of Rights är minst benägna att göra det möjligt att i efterhand facto lagar för att möjliggöra åtal mot dem vars verksamhet var lagliga innan lagen ändras. Liksom de som har åtalats sannolikt inte kommer att få sina straff ändras om straff förändringar till följd av en efterhand lag. Det finns några undantag i den amerikanska lagstiftningen. Lagar som kräver registrering av sexualbrottslingar kan tillämpas i efterhand för brottslingar som dömts före ikraftträdandet av lagen. Förespråkarna för efterhand ansökan hävdar att dessa lagar ytterligare skydda säkerheten för allmänheten. Motståndarna tillämpa registrering lagar efterhand hävdar att det ursprungliga straffet för dömda inte kräva för registrering, och det är därför utanför rätten till domstol för att kräva ett sådant.

Ibland kan en lag kan ändras efterhand som gör en tidigare olaglig handling, juridiska. För att till exempel amnesti utkast Dodgers av Vietnamkriget beviljades, vilket gör att de underlåtit att anmäla sig till förslaget, eller svara på infordras, inte längre en olaglig handling. Som ett resultat av vissa människor som hade levt gömda efter att ha misslyckats att svara mot den amerikanska militära förband var nu inte längre brottslingar och kunde återgå till ett normalt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.