Vad är Zapruder Film?

Zapruder Filmen är en 8mm färg hem film skjuten i Dallas, Texas med en ukrainsk invandrare vid namn Abraham Zapruder, en affärsman som specialiserat sig på kvinnans klädsel. Filmen börjar med bilder på en ung flickas födelsedagskalas, men det är nästa 26,6 sekunder av film som gör Zapruder filmen en av de viktigaste bevisning i politisk historia. Använda en modell 414 PD 8 mm Bell Howell Zoomatic direktör Serie filmkamera, fångade Zapruder den mest kompletta bilder från president John F. Mordet på Kennedy i Dallas "Dealey Plaza vet existerar.

Abraham Zapruder ursprungligen inte tänker filma presidentens bilkortege som passerade hans kontor på Dal-Tex byggnad. Hans sekreterare föreslog att Zapruder hämta sin kamera från kontoret och film på gång-i-en unik händelse. Zapruder spelade in filmen från toppen av en konkret trapphallen med sin sekreterare som höll honom stadig bakifrån. Relevanta delar av Zapruder filmen börjar med utseendet på flera eskort motorcyklar och den första limousiner i bilkortege. Inspelningen plötsligt avbryts, kanske för att Zapruder insåg presidenten inte var närvarande i dessa leder fordon. När inspelningen återupptas, kan presidenten utomhusteater Sedan ses sig sakta ner på gatan. Presidenten och guvernören i Texas, John Connally, kan båda ses vinkade till publiken. Strax innan Sedan passerade under en stor trafik tecken, var det första skottet tydligen sparken, vilket Zapruder att runka sin kamera reflexmässigt. När Sedan går tillbaka till vyn presidenten syns tydligt kramade hans strupe. Vid det här laget reagerar Zapruder igen till ljudet av ett andra skott.

Några bilder senare, visar Zapruder filmen de andra passagerarna i limousine, inklusive presidentens fru Jackie Kennedy, försöker trösta presidenten och guvernören. At frame 313, visar Zapruder filmen en spray av blod som ett tredje skottet träffar John F. Kennedy direkt i huvudet. Vid det tillfället försöker Mrs Kennedy att klättra upp på baksidan av limousine men trycks tillbaka av en hemlig agent. Den Zapruder Filmen avslutas med limousine fortkörning genom en överfart mot sjukhuset.

Bara timmar efter mordet, nyheten om film skjuten av Abraham Zapruder sped via medierna och undersökande kontor över hela landet. Zapruder själv tog kameran och dess outvecklade innehållet till en lokal tv-station som han beviljats sin första intervju. Den ursprungliga filmen var behandlas omedelbart av en lokal Kodak utvecklare och flera kopior gjordes tillgängliga för utredarna. Zapruder själv höll den ursprungliga filmen och tre kopior, med avsikt att sälja framtida rättigheterna. Så småningom ägare Life Tidningen förvärvade publikation rättigheterna till Zapruder filmen för $ 150,000 USD. var den faktiska Zapruder filmen inte visas i sin ursprungliga form för allmänheten fram till mitten av 1970-talet. Zapruder var Kennedy anhängare, och han ville inte det blodiga huvudet sköt fångas i ram 313 för att bli en outplånlig bild i känsliga tittarnas hjärnor. Att viss serie av ramar, men skulle så småningom bli en källa till stridigheter för utredarna av mordet. Kennedys huvud rörelser som visas i Zapruder filmen skulle kunna tolkas som ett resultat av ett skott avfyras framför bilkortege, inte från Lee Harvey Oswald position ovanför och bakom. För detta och många andra orsaker, har förbättrade versioner av Zapruder filmen har granskats av professionella och amatörer kriminologer likadana.

Vissa påstår att Zapruder filmen antingen har utformats för att undanröja bevis för en konspiration, eller ändrats genom sofistikerad film teknik för att "klistra in" bilder på bilkortege över Zapruder ursprungliga mängden bilder. Tidvis reaktioner av vittnen i bakgrunden verkar inte matcha insatser av limousine passagerare. Den proportionella storleken på föremål och människor i bakgrunden finns också större än bilkortege s passagerare, vilket kan vara resultatet av att utvidga bakgrunden för att maskera en sammansatt bild av en annan bilkortege.

Kritiker av Zapruder filmen också peka på en rad motsägelser med rörelser limousine passagerare. Föraren är inloggad vrida på huvudet på en hopplöst snabb fart, och de sårade guvernören kan ses vända hatten även efter att ha lidit en bruten handled. Dessa och andra avvikelser visas för att indikera ursprungliga Zapruder filmsekvenser kan ha fiffla med film experter för att ta bort komprometterande bilder eller för att stärka ett etablerat men påhittade tidslinje av händelser.

Det ursprungliga kameran Zapruder används för att fånga de historiska bilderna är nu i förvar hos Riksarkivet, och kopior av filmen som sådan kan hittas på flera ställen på nätet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.