Vad är Urban Planning?

Stadsplanering är en blandning av vetenskap och konst. Det omfattar många olika discipliner och ger dem alla under ett och samma paraply. Den enklaste definitionen av stadsplanering är att det är organisationen av alla delar av en stad eller andra urbana miljön. Men när man tänker på alla de element som utgör en stad, stadsplanering plötsligt verkar komplicerat-och det är.

Real stadsplanering är ett relativt nytt begrepp. Det vunnit popularitet börjar i mitten till slutet av 19th century, då det blev uppenbart att det borde finnas någon slags plan eller större mål för tillväxten i stora städer som New York och Philadelphia. Innan denna tid, städer ofta växte som de hade behov av, och till omgivningen slukades bara upp. London, Paris, Tokyo-ingen av dessa världens städer hade mycket stadsplanering, och redan nu kan adresser och gatorna i de äldre delarna vara förvirrande även för infödda.

Stadsplanering också blev populär på grund av växande behov av att få fabriksarbetare till hälsosammare bostäder, i stället fylla dem i brand-Kasernerna fälla. Med tillkomsten av fackföreningar, hade arbetare förespråkare för att lobba för bättre bostäder. Därför sprang "kvarn byar" och "byar stål" upp i större städer.

Idag tar stadsplanering alla aspekter av en stad i beaktande. Det innefattar planer för säkerhet, estetik och sunt förnuft placering av allt från hus till fabriker. Föräldrar vill inte att deras lekplats bredvid reningsverket, till exempel, och stadsplanering bidrar till att eliminera sådana problem. Mål för attraktiva arkitektur för stadens byggnader sätts på plats och behagligt grönområden planeras. God stadsplanering blir skolor i stadsdelar där de behövs mest, platser sjukhus i centraliserade platser, gör det möjligt för tillväxt och planer motorvägar detta.

Kanske god stadsplanering är mest uppenbar i god motorvägen planeringen i en stad. Förutse tillväxt och behov av trafik för en storstad är avgörande. Stadsplanerare måste överväga hur framtida tillväxt kommer att påverka trafikflödet och försöka eliminera oroshärdar innan de blir ett problem. Även placera avloppssystem och dräneringssystem är en nödvändig del av stadsplanering, om än en mindre glamorösa en. Stadsplanerare måste tänka på geografi, grundvattennivån och många andra delar av stadens landskap för att ordentligt planera för detta behov.

Eftersom så många discipliner bildar större begreppet stadsplanering, en grupp av stadsplanerare kan ha mycket olika grader: väg-och vattenbyggnad, arkitektur, botanik, landskapsplanering, elektroteknik, företagsekonomi, och så vidare. Stadsplanerare som är bra på det de gör är mycket eftersökta av kommunstyrelser. När effektiv stadsplanering används, städer är mer attraktiva och tjäna sina medborgare till det bästa av deras potential.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.