Vad är Tangdynastin?

Tangdynastin var på plats från 618 CE till 907 CE i Kina, och har fastställts av Li Yuan s rebellarmén. I 617, erövrade Li Yuan huvudstaden Sui Dyansty, Chang'an och förkunnade Yang Du som kejsare av det nya systemet. Li Yuan blev premiärminister och Tang Wang förklarades kung av Tang. När kejsar Yang dog blev Li Yuan kejsare i 618 och ändrade namnet på den nya regering att Tang. Till skillnad från många dynastier i Kina, Tang var fri från politisk korruption i domstol. Många medlemmar av dess aristokrati var utlänningar, och många köpmän från Centralasien bodde där och bidrog till dess stabilitet och välstånd. En av de många prestationer av Tang var dess förmåga att sprida den kinesiska kulturen, men samtidigt innehåller den kulturer kring civilisationer. Under Tang perioden nådde buddhismen så långt som Japan och Korea, men konfucianism vunnit eftersom staten doktrin.

Konsten blomstrade under denna period och många kända konstnärer praktiserade sina båtar under denna tid. Tangdynastin är känd för sina författare, däribland Du Fu, Li Bai, Meng Haoran och Bai Juyi. Artister också blomstrade under denna tid och konstnärer som Han Gan, Wu Daozi och Shan Ziqian la sina talanger under denna period. lades denna dynasti på is i flera år som den andra Zhou dynastin grep makten från 690 CE 705 CE under kejsarinnan Wu Zetian, den enda kvinnliga kinesiska kejsarinnan i Kinas historia som styrde på egen hand. Men beslagtagna rebeller tronen igen och kejsaren Ruizong fortsatt regeringstid Tangdynastin.

En mer skadliga uppror An Lushan ledde till en försvagning av statsfinanserna, som därmed förlorat sin makt efter flera års nedgång. Tangdynastin avslutades i 907 och följdes av fem dynastierna och De tio rikena.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.