Vad är Shangdynastin?

Shangdynastin, även kallat Yin dynastin, tros av många vara den första dynastin i Kina. Men vissa historiker tror att den första dynastin, Xia, och dess ledare Chieh störtades av en man vid namn T'ang, vilket leder till skapandet av Shang. Den Shangdynastin varade från 1766 f. Kr. till 1050 f. Kr. och styrdes av mer än 30 regenterna under sin århundraden av inflytande.

Från unearthing ruinerna av Yin och upptäckten av ben från Shang period har arkeologer kunnat bekräfta förekomsten av denna civilisation. Gravar, artefakter, och resterna av bostäder upptäcktes nära dagens staden Anyang. Många av de "orakelben" upptäckt skapades ursprungligen i en fråga och svar-format, med först en fråga till oraklet, ett svar, och sedan en anteckning om huruvida profetian gick i uppfyllelse. Den skriftliga förfining av denna kultur är en av dess viktigaste bidrag till Kinas historia. Eftersom Shang perioden inträffade under bronsåldern, många skrifter och bilder kan också hittas i bitar av metall. Den Shang människors användning av metall-tekniken är en annan av deras stora framgångar. De människor som gjorde upp Shangdynastin hade vapen, delar vagn och tillbedja bitar alla gjorda av brons.

Medlemmarna i Shangdynastin etablerat sina städer på Gula floden och var inriktade på jordbruk, jakt och uppfödning av boskap. De använde enkla gård utrustning såsom hackor att bistå i fält, snarare än plogar. De flesta av dessa gård verktyg var gjord av sten eller trä, trots framsteg i metall arbete. Den huvudstaden i Shangdynastin flyttade ofta hela sin historia, tills slutligen kommer att vila i Yin. Dessa huvudstäder var ofta rika centra för kungliga evenemang, fester och ritualer. Städer runt huvudstaden kallades palats-städer och var omges av murar. Dessa städer var repliker av huvudstaden och höll militära och religiösa byggnader, och bostäder för aristokratin.

Warfare var vanliga under Shangdynastin och kungen var chef för de militära. Ibland skulle orter i Shang civilisationen kämpa mot varandra, men mest striderna utkämpades mot områden i norra Kina, nära bebyggelse, och nomader. Den Shang religion ingår ritualer och Förfädersdyrkan, liksom uppoffring. Ofta många slavar och fångar dödats eller begravts med en avliden kung. "Shang Ti" var den viktigaste guden dyrkas av Shang civilisationen, de trodde han styrde över alla väder, himlakroppar, mindre gudar och geografiska områden.

Den Shang civilisationen gick igenom flera års nedgång och slutade när den störtades av Wu och hans far, kung Wen. Legend hävdar att den siste härskaren av Shang-dynastin, Shang Zhou, begick självmord när hans militär besegrades och att många klaner från Shang flydde till andra regioner. Wu och Wen fortsatte med att fastställa Zhoudynastin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.