Vad är Röda Mass?

Den katolska kyrkan har många speciella massor varje år, är utformade för att fira nåt eller någon aspekt av livet. En av dessa fester kallas Röda mässan Det firas årligen, men det fanns tillfällen då det var säkert knappt observeras, som en särskild möjlighet att söka vägledning för dem som arbetar inom rättsväsendet som advokater, domare och juris studerande och även för dem som arbetar som statliga tjänstemän. Målet med Röda Mass är att be den Helige Ande att vägleda varje person mot agerar på ett sätt som är mest rättvist och mest gudagivna.

Anledningen massan kallas Röda Mass härrör från färgerna bärs av präster administrerar massan. Den röda färgen är också med hänvisning till särskilda bibliska passager. 50 dagar efter det att Jesus hade uppstått från de döda, var apostlarna tillsammans i ett rum när de möttes plötsligt med tungor av eld, som var fylld med den Helige Ande. Tungor menade klart att de skulle gå ut för att förkunna arbete Jesus, och elden, att de skulle göra det med stor passion. Frammana tungor av eld som färgen röd är en vädjan om att alla som handlar i beslut om andras liv kommer att göra det i en kristuslika sätt. Den tidigaste röda mässan firades i Paris i den 13: e århundradet, och dess popularitet spred sig till andra europeiska länder tidigt 14th århundradet. För en tid, särskilt under den protestantiska reformationen föll Mass omodernt, men återuppstod i Sydney, Australien 1931. USA skulle inte hålla sitt första Red vikt till 1950-talet. I dag, ungefär hälften av alla delstater i USA har en årlig Red mässan, och traditionen har börjat igen i en mängd länder. Den största Red mässan som hölls i USA är den årliga mässan i katedralen St Matthew the Apostle, som ligger i Washington DC Många som arbetar antingen i kongressen eller rättsväsendet delta i denna massa, som alltid hålls den första söndagen i oktober. Ytterligare många av deltagarna är inte katolik, men säkert är i linje med tanken att vägledning behövs i deras yrke. Närvaro av denna vikt inte är obligatorisk, och alla som arbetar som en statlig tjänsteman eller i alla nivåer av rättsväsendet deltar massan som privatperson, särskilt att betona att de inte försöker att kombinera kyrka och stat.

Vissa politiker undviker målmedvetet gå massan, eftersom det verkar motsäga separation mellan kyrka och stat, och skulle föredra katolska synpunkter på en rad olika touchstone frågor. Många andra tycker att närvaro är bara andlig befrielse, och fastän de kanske inte har alla katolska åsikter om politiska frågor, känner de ödmjukt att få lite vägledning från den gudomliga är inte så illa när det gäller att skapa allmän ordning, gör dom, försvara andra, eller att bestämma ödet för enskilda.

Många av de större Röda massmöten inte hålls för att göra en politisk poäng, utan för att hjälpa politiker och de som i juristkåren reflektera över vad som styr dem att göra beslut. Dessa massor tenderar att inte värva nya medlemmar till katolicismen, men för att hedra den heliga roll för människor i att skipa rättvisa, vilket många kristna (och många andra religiösa grupper) anser vara en av de gåvor som Gud gav till sitt folk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.