Vad är Majestätsbrott?

Majestätsbrott rättare Majestätsbrott, är en förolämpning eller brott på en statschef. Termen har traditionellt använts i förhållande till monarker i synnerhet, men människor kan potentiellt åtalas för Majestätsbrott om de förolämpa en regering eller en nationell ledare. En gång i tiden hade många nationer lagar om de böcker som gav hårda straff för dem som kränkt monarken, även om nedgången i monarkier har lett till en motsvarande minskning av sådana lagar.

Begreppet Majestätsbrott som en juridisk term uppstod under det romerska imperiet, när den kodifierades först som en åtgärd med olika rättsliga konsekvenser. Många monarkier antagit konceptet, utsätta medborgarna för sanktioner om de förolämpade monarken på något sätt. Majestätsbrott kan variera från att vara respektlös mot den monark i hans eller hennes närvaro att göra kränkande uttalanden offentligt. Det kan löst definieras som brist på respekt för monarken. Monarchs ses som siffror respekt eftersom förutom att vara statschefer, de är också en del av ett lands historia och kulturarv.

Thailand är ökända för sin mycket tuffa Majestätsbrott lagar. Härskaren över Thailand behandlas med intensiv vördnad, och folk kan sättas i fängelse på mellan tre och 15 år för åtgärder som kan variera från att inte förorsaka den kungliga hymnen att dra politiska skämtteckningar av kungen. Kritiker av Thailands hårda lagar har hävdat att dessa lagar ofta bestraffa personer som ägnar sig åt det fria ordet eller giltig kritik av den thailändska regeringen.

flera andra nationer med existerande monarkier har fortfarande Majestätsbrott lagar, även om dessa lagar inte alltid beivras. Brottsbekämpande myndigheter tenderar att vara mer intresserad av aktiv förräderi. Om någon vill göra en politisk karikatyr av Drottningen av England med stötande innehåll, till exempel att han eller hon är osannolikt att straffas, men om någon designar en komplott mot kungen, han eller hon kommer att få rättsliga påföljder. Med hänvisning till en statschef med inflammatoriska ord i en tidning kan åtalas som förtal, men inte Majestätsbrott.

Denna term används också ibland för att beskriva vanvördnad och respektlöshet i allmänhet, såsom syrliga kommentarer till en handledare eller en bristande respekt för någon som är pompösa eller arrogant. I denna mening, "Majestätsbrott" är en mer lättsam term som ofta används för att beskriva en situation där någon är alltför övermäktigt, och någon annan har beslutat att mot bakgrund av situationen. En förälder kan till exempel anklaga ett barn Majestätsbrott när han eller hon gör en vanvördig svar på en bit av välmenande råd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.