Vad är Fort McHenry?

Fort McHenry är en före detta militär fästning av historiskt intresse som ligger i Baltimore, Maryland i USA. Det betecknas som ett nationalmonument och historiska Kapell, den enda plats i USA bidrar med denna dubbla benämning, och det är en populär destination för turister som besöker Baltimore. Vissa besökarna tycker om att resa med båttaxi för att få en rundtur i Baltimore Harbor på väg till Fort McHenry.

Borgen byggdes i slutet av 1700-talet som en del i en serie av befästningar för att skydda USA: s kust. Fort McHenry döptes efter James McHenry, krigsministern då att fortet var utformad, och den var avsedd att skydda Baltimore Harbor, en viktig strategisk tillgång för den nya nationen.

Nästan så snart som den var klar, Fort McHenry fick sitt första test i strid, under slaget vid Baltimore 1814. Det misslyckade brittiska bombardemanget av Fort McHenry var inspirationen till Francis Scott Key att skriva "The Star Spangled Banner", som senare blev nationalsång i USA. Den självbetitlade fana som flög över fortet, The Star Spangled Banner Flag visas i Washington DC, efter en större restaurering satsning som inleddes 1999. En replik har flugit över fortet när vädret är rättvis.

Fort McHenry har utformats på ett stjärna form, som bygger på avtryck av lerkärl fortet som var där när det utformades ursprungligen. Historiskt var omgiven fortet av en vallgrav som var avsedd att lägga till försvar, trots att vallgraven har sedan fyllts. Under inbördeskriget användes Fort McHenry som ett militärt fängelse, och i första världskriget, blev det ett stort sjukhus, och var omgiven av ett antal fastigheter.

Efter första världskriget, togs bort många av de nya byggnader, och på 1930-talet började National Park Service återställa Fort McHenry till skick det var i under slaget om Baltimore, eftersom Borgen tros ha mer historiskt än strategiskt värde. Från 1942 till 1945, en del av fortet var uthyrt till USA: s kustbevakning, men sedan dess har det varit bevarad uteslutande som en historisk plats.

By tradition, nydesignade amerikanska flaggor flygs över Fort McHenry först. De första 49 och 50 star flugit flaggorna ligger på Fort McHenry. Historiska reenactments regelbundet hålls på fortet, och byggnaderna har saker som original inredning och återskapade scener som ger människor möjlighet att se vad fortet skulle ha sett ut år 1814.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.