Vad är Flower Power?

Det finns ett fotografi som tagits 1967 vid Marschen mot Washington för att protestera mot Vietnamkriget. På bilden, som knapp marginal missade vunnit Pulitzerpriset, en tonåring ses petade prästkragar i fat gevär som innehas av medlemmar av US National Guard. Den unge pojken på bilden är George Edgerly Harris III, som tyvärr dog av aids 1982, men detta ögonblick fångat av fotografen, Bernie Boston, symboliserar rörelsen flower power. Flower power är en fras troligen myntades av Alan Ginsberg 1965, och det anges hippie begreppet "Make love not war", och idén att kärlek och ickevåld, såsom odling av blommor, var ett bättre sätt att bota världen än fortsatt fokus på kapitalism och krig.

Flower power blev också en term som används för att uttrycka hippie kulturen själv, och hippies kallades ofta blomma barn. Styrkan i gruppen lämnat ett outplånligt intryck på det amerikanska samhället. Stora grupper av tonåringar och unga vuxna som iklädde blommor i håret, målade dem på deras skåpbilar, och levde tillsammans i semi-kommuner, ofta ute i parkerna i större städer, hade en viss makt som en grupp. I bästa mening, trängt denna makt i den vanliga offentliga visningar främja medborgerliga rättigheter. Omvänt hade motkulturella rörelse som kan kallas flower power många oönskade konsekvenser: oönskade graviditeter, narkotikamissbruk, omfattande införsel av narkotika och utveckling av läkemedlet karteller, och den sexuella revolutionen som skulle till en examen skapa den snabba spridningen av hiv infektion i början av 1980.

Luridly målade blommor på skåpbilar, skivomslag och liknande var också en symbol för hippies "förespråkande av hallucinogener i hopp om att skapa ökad självinsikt, en praxis inte ovanligt i andra kulturer, särskilt i det förflutna. När hallucinogener användes, synhallucinationer ofta inträffat, och saker med intensiv färg syntes ännu mer intensiv. Om du tittar på en film som The Yellow Submarine utgivet 1968, finns det många visuella stunder skulle definitivt ha haft mer inverkan på människor tar droger som syra och LSD.

Filmen har också många bilder av blommor växer, groning och plötsligt täcker kala landskap som tyder på att spridningen av flower power-rörelsen, även om termen flower power inte används i filmen. Dock är slutet sång filmen sinnrikt knutna till denna utveckling: "All You Need Is Love. " Tanken på att tillväxten av kärlek, den naturliga utvecklingen av kärlek och kärlekens kraft stämmer väl överens med åtgärder som vidtas av hippies som plantering av blommor på kala partier i Berkeley 1969 under en tvåveckorsperiod ockupationen av US National Guard.

Idén om att använda blommor för att uttrycka en rörelse blir kärnan i hippie identitet. Stress var på handlingar av civil olydnad som Nonviolent. Vad kan vara mer nonviolent än fördela blommor till National Guard medlemmar, eller plantera blommor i tomma partier? Enkelheten i blomman, dess band till jorden och naturligt ursprung, och dess skönhet allt detta motkulturella rörelse ville vara nära. I slutändan finns en skönhet och nåd till flower power-rörelsen, även om det gick slutligen sluta illa för mer än ett fåtal personer. Liksom många rörelser som kan ha många goda avsikter, vissa aspekter, liksom en betoning på droganvändning, bidrog till dess förstörelse. Liksom en blomma växte flower power rörelsen för en tid i mitten till slutet av 1960-talet och sedan vissnade av 1970-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.