Vad är Dubbelt medborgarskap?

Dubbelt medborgarskap är en form av medborgarskap där någon är medborgare i två länder. Det är en möjlighet för någon att hålla flera medborgarskap, där han eller hon är medborgare i mer än två nationer. Inte alla länder tillåter dubbelt medborgarskap, och det finns vissa juridiska frågor som många dubbla medborgare tvingas härva med allt från tryck att överlämna sitt pass till möjligheten för två gånger. Det finns ett antal hur någon kan få dubbelt medborgarskap. Många nationer bevilja medborgarskap blodsband , eller "genom blodet, vilket innebär att barnet kommer att få medborgarskap i hans eller hennes föräldrar. Många erbjuder även medborgarskap jus soli , "genom jorden," så att någon kommer att få medborgarskap i landet han eller hon är född i. Om ett barn av franska föräldrar är född i USA, till exempel skulle barnet har dubbelt medborgarskap i USA och Frankrike. Det är också möjligt att bli medborgare genom naturalisering, varvid nya medborgarna kan välja att behålla sitt ursprungliga medborgarskap, blir dubbelt medborgarskap.

Ur synpunkt av de nationella regeringarna, är dubbelt medborgarskap jobbigt eftersom det kan skapa en situation där en medborgare har motstridiga lojaliteter. I vårt exempel ovan, om USA och Frankrike gick i krig, kan medborgarna känna strider. Han eller hon kan vägra militärtjänst i ett förslag, med motiveringen att ta vapen mot något av länderna skulle vara ett förräderi. Den dubbelt medborgarskap kan också vara i kläm mellan systemen för beskattning som används i båda länderna, och tvingas att betala skatt till de franska och amerikanska regeringen.

Dubbelt medborgarskap kan också bli ett problem när någon kör i bråk med rättssystemet. Många regeringar erbjuda skydd för sina medborgare när de är utomlands, men en regering kan finna sina händer bundna i fråga om dubbelt medborgarskap. En mexikansk-egyptiska medborgare, till exempel inte kunde räkna med skydd från den egyptiska regeringen om han eller hon råkade illa ut i Mexiko. Dubbla medborgare kan också vägras säkerhetsprövning, vilket gör det svårt för dem att jobba för regeringen.

En del regeringar blankt vägrar att tillåta dubbelt medborgarskap, att kräva att deras medborgare inte innehar medborgarskap i någon annan nation. Naturaliserade medborgare som uppnår medborgarskap förväntas ge upp sitt tidigare medborgarskap, och regeringen kommer att ignorera bevis på medborgarskap från andra nationer. Andra nationer enkelt avråder dubbelt medborgarskap, och det har skett några dokumenterade fall där nya medborgare har utsatts för påtryckningar att ge upp sitt gamla medborgarskap genom övernitiska tjänstemän. I vissa länder är dubbla medborgarskap aktivt uppmuntras som ett sätt att främja kulturellt utbyte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.