Vad är Cinco de Mayo?

Cinco de Mayo , som betyder "femte maj" på spanska firas som en nationell helgdag i Mexiko. Det är också firas som en semester i regioner i USA som har stora mexikanska befolkningen, särskilt Texas, södra Kalifornien, samt delar av sydvästra. Cinco de Mayo memorializes den legendariska nederlag för de franska styrkor den mexikanska armén den 5 maj 1862, i slaget vid Puebla.

artonhundratalet var en volatil period i Mexikos historia. Även Mexiko hade äntligen brutit sig loss från Spanien tidigare under artonhundratalet, var priset för sin självständighet högt när det gäller män och pengar. Compounding dess svårigheter, under mexikanska kriget 1846-1848 och den mexikanska inbördeskriget 1858 hade vållade förödelse med sin ekonomi. Mexiko var djupt skuldsatt.

Angelägen om att utvidga sitt territorium, grep Frankrike denna möjlighet att flytta in i den försvagade Mexiko. Frankrike skulle instate Europeiska ärkehertig Maximilian som kejsare av Mexiko, och därigenom säkra sin närvaro där. Franska militära styrkor sändes till bana väg för Maximilian skulle överta tronen. Den mexikanska armén, helmed av unge General Ignacio Zaragoza, stålsatt sig att utmana de franska trupperna i Puebla. På Cinco de Mayo, 1862, de två krafter inför varandra. Kraftigt utmanövrerade och dåligt utrustade, var stod mellan den mexikanska armén mot de överlägsna och väl beväpnade franska trupper. Trots sin betydande nackdel, kämpade den mexikanska milisen vildsint. Efter bara några timmars lägrade striderna lyckades mexikaner i överväldigande fransmännen. Striden var över hade de segrande mexikanska armén lyckades mot alla odds i olidlig invasionen.

Ytterst skulle det franska ge inte upp så lätt. De återvände ett år senare för att slåss igen, och den här gången, den franska triumferade över mexikanerna. Det mexikanska folket observerade ettårsdagen av Cinco de Mayo medan ockuperat av fransmännen. Franska regel skulle slutligen upphöra år 1867.

Cinco de Mayo är en hyllning till mod, stolthet, enighet och seger i underläge. Dessa egenskaper överskrider historiska och kulturella gränser. Betydelsen bakom Cinco de Mayo kan uppskattas av folk i alla kulturer. I Mexiko, den mest entusiastiska synpunkter Cinco de Mayo äga rum i delstaten Puebla. Både i Mexiko och i Mexikanska enklaver i USA, Cinco de Mayo firas med mat, musik, parader och dans. Många kommuner håller kulturella skärmar såsom mariachi konserter och presentationer av balett folklórico.

Cinco de Mayo är ofta förväxlas med Mexikos självständighetsdag. Detta är en särskild helgdag, som äger rum den 16 september. Denna dag hedrar minnet Mexikos självständighetsförklaring från Spanien. Cinco de Mayo är mer än ett erkännande av politiskt oberoende, det är ett firande av oberoende mänskliga anden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.