Vad är Booth Fånga?

Booth fånga är en typ av väljare bedrägerier som är vanligast i länder som Indien och Sri Lanka. Det är en mycket tydlig form av manipulering med resultatet av ett val, eftersom det är oerhört tydligt att det sker. Tidigare händelser av det har resulterat i våldsamma slagsmål bryter ut vid vallokalerna centra, framför allt om två rivaliserande kandidater eller deras anhängare visa upp på samma ställe vallokalerna. Booth fånga brukar inte förekomma i USA eftersom folk kör omröstningar säkert vet vad du ska leta för att förhindra en sådan händelse.

Grundläggande monter fånga fungerar på följande sätt: På en polling centrum, kommer medlemmar i ett visst politiskt parti "fånga" en monter, genom att fylla den med en ström av part lojalister. Typiskt för dessa lojalister är inte lagligt registrerad för att rösta på just den montern, och kan rösta flera gånger för sin partimedlem. Genom att hålla montern ockuperade, röstar för en motpartens hålls lägre, och människor som har den lagliga rätten att rösta kanske inte kan vänta en längre tid för att rösta, eller de kan vara så skrämd av en hård synes folkmassor fånga en monter att de helt enkelt inte i omröstningen.

Bruket båset fånga började utbredd i Indien under 1970 och 1980. Till en början en tendens att inträffa i de norra delarna av Indien, och sedan spred sig till andra delar av landet. År 1989, den indiska regeringen illa av den ökande graden av förtryck taktik, stiftat lagar som gjorde montern fånga en kriminell handling. Dessutom skapade den statliga lagar som tillåter regeringen att inte räkna vallokaler där bås fånga inträffade, vilket gör metoden mycket mindre effektiva.

Men praxis fortfarande, i viss mån även med utveckling av elektronisk röstning Machines. Dessa kan stängas av personer som arbetar vid en omröstning plats om de misstänker monter fånga sker. Lagarna har visserligen minskat incidensen av denna typ av valfusk.

Andra länder har också sett incidens av monter fånga. Sri Lanka, i 1999 års val, hade oberoende rapporter om ett flertal bedrägliga händelser som leder till skador på över 50 personer. Problemet med den praxis är att det kan vara oerhört skrämmande. Politiska partier kan anställa folk, "tuffingar," redo att göra våld på alla som försöker störa den praxis. Fånga i vissa fall är inte begränsad till en enda monter, men en hel vallokal, vilket gör det nästan omöjligt för motståndaren som inte har använt sig av samma metoder för att vinna ett val.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.