Vad är Birth of a Nation?

Birth of a Nation är en mycket kontroversiell amerikansk film som debuterade 1915. Redan vid den tidpunkt då filmen mött stor kritik på grund av dess rasistiskt innehåll, och det fortsätter att vara ett ämne för debatt bland kritiker av amerikansk film. Vissa kritiker hävdar att filmen i sig var bra, även om innehållet lämnade mycket att önska, medan andra påpekar att det är svårt att separera film från sitt budskap. Människor som vill se Birth of a Nation för att bedöma det för sig själva kan säkert hitta det i ett lokala videobutiken, flera arkivens organisationer också värd film på nätet. Det alternativ titel för denna film är Clansman , speglar Thomas Dixon roman som inspirerat den. Vid den tidpunkt då filmen släpptes, talade många medlemmar i African American community ut högljutt mot den, hålla möten och demonstrationer. Många framstående afrikansk amerikaner påpekade också att mycket av materialet i Birth of a Nation var inte bara kränkande, men falska, och de uppmanar samhällen som Los Angeles för att förbjuda filmen. I själva verket kan kontroversen om den här filmen har även hjälpt till att organisera och befästa den begynnande medborgarrättsrörelsen. är filmen delas i två delar, varav den ena utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget, och det andra som sker under återuppbyggnad. Det följer öden två familjer, en förkämpe familj baserade i norr, och en annan familj som företräder Old South. Filmen sänder ett tydligt budskap om att svarta och vita är inte lika, och att återuppbyggnaden var i stort sett ett misslyckande. Filmen främjar också vit överhöghet, och föreslår att KLU Klux Klan, en bekant rasistisk organisation, faktiskt bidragit till att stabilisera söder efter kriget.

Birth of a Nation var helt banbrytande för sin tid, i film termer. Det var den första filmen över 100 minuter lång, bana väg för framtida lyckade filmer. Det var också den högsta inkomstbringande film genom tiderna fram till 1937, då det unseated av Snövit och de sju dvärgarna. Även om filmen var tyst, hade ett komplicerat filmmusiken som ingår enskilda ämnen för särskilda tecken.

Många människor tror att Birth of a Nation är kulturellt betydelsefulla, och att det bör ingå i någon rimlig undersökning av amerikansk film. Andra hävdar att filmen är helt enkelt en bit av uppenbar propaganda utan kulturellt värde. Sanningen ligger förmodligen någonstans i mitten, Birth of a Nation är en intressant film att titta på eftersom det visar spridda kulturella övertygelser som bestått i USA långt in på 20th century.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.