Vilken var den neolitiska perioden?

neolitikum eller New stenåldern var en period i människans historia när människorna fortfarande var med stenredskap, men de hade börjat bosätta sig i permanenta läger. De exakta datumen för den neolitiska perioden varierar, beroende på vilken kultur är under diskussion, men det är allmänt dateras till omkring 10. 000 f. Kr. . Flera inslag i den neolitiska perioden skilja den från den paleolitiska tiden eller stenåldern som direkt föregått det. Denna period innebar en dramatisk övergång i hur människor levde, och det är ibland kallas den "neolitiska revolutionen" i en anda av andra radikala händelser i mänsklighetens historia som den industriella revolutionen.

Även neolitiska kulturer använt stenverktyg som sina förfäder, tenderade dessa verktyg att vara mer komplexa och raffinerad, och folk började utforska metaller, om än informellt. Ännu viktigare präglades den neolitiska perioden med en övergång från jägare och samlare kultur fast jordbruk. Denna övergång få folk att skapa permanenta städer och byar, och det banade väg för en mer komplicerad kultur.

Under den neolitiska perioden började folk experimentera med hantverk såsom keramik, vävning och andra konstnärliga uttrycksformer . Eftersom de var bosatta i jordbruks-samhällen, kan de satsa mer tid i denna verksamhet, eftersom de inte levde ut en hand till mun livsstil som jägare samlar in. Förutom till odlingarna började dessa tidiga människor också domesticating djur att arbeta för dem och fungera som källor till mat. Att skapa fasta bosättningar lett till några andra större förändringar. Tanken med privat och personlig egendom och jordägande började bli vanligare under den neolitiska perioden, och folk också börjat samla föremål och föremål som kanske inte har en omedelbar nytta eller värde. Begreppet pengar började växa fram, och vissa samhällen tyvärr började hålla slavar såväl som kulturella roller började växa fram för olika människor i samhället.

Bruket av religion och politik blev också mer komplex under neolitikum period, eftersom människor hade mer tid att investera i begrunda livets mysterier. Människor började också handel med varandra och utveckla komplexa användningsområden för animaliska produkter såsom ull och mjölk. Händelserna under den neolitiska perioden som den mänskliga kulturen upp för olika metall åldrar, där människor lärt sig att använda och arbeta ett sortiment av metaller.

Det fanns vissa intressanta konsekvenser för den neolitiska perioden. Mångfalden av människans kost minskade radikalt på grund av jordbruk, och en del arkeologer menar den neolitiska folk faktiskt hade en sämre kost än jägare och samlare gjorde. Perioden satte också ett antal epidemier och utvecklingen av allvarliga sjukdomar, eftersom människor levde nära varandra och till en rad olika djurarter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.