Vilken var Doolittle Raid?

Doolittle Raid var den första flyganfall som leds av Förenta staterna som riktar sig till den japanska fastlandet under andra världskriget. Genomfördes den 18 april 1942 sågs raid som hämnd för bombningarna på Pearl Harbor, Hawaii, fem månader tidigare. Den flyganfall utsågs till chef och designer av planen, general James Doolittle, vid denna tid en nyligen främjas överstelöjtnant.

Efter den överraskande attack på Hawaii och införandet av Förenta staterna i kriget, den unge LtÖverste James Doolittle hjälpte utarbeta planer för en antenn attack mot Japan. En flygpionjär, hade Doolittle bidragit till att föra området med innovationer i flygande instrument såsom artificiell horisont. Grundläggande planerades att lansera flera bombningar flygplan från hangarfartyg. Tester utfördes i februari 1942 för att se om det tvåmotoriga B-25B Mitchell bombplan med framgång kan användas i uppdraget. Efter framgången med tester, planera attacken flyttas framåt.

Från eliten medlemmarna i den 17: Bomb gruppen United States Air Force, valdes frivilliga och utbildade för uppdraget. Under utbildningsperioden gjordes flera ändringar i planen för att öka bränsle kapacitet och håll kameror för att filma bombningarna. Den 2 april 1942 lastades 16 flygplan ombord USA Ship Hornet , en Yorktown-klass hangarfartyg med hemlig order. Inte förrän hangarfartyget var på väg var bombningen order om att Doolittle Raid förklarade för de flesta av männen. Flera dagar senare möttes de av USS Enterprise , ett fartyg under befäl av den berömda Admiral Halsey, som tillsammans med en extra ledsagare som täckmantel för Hornet på sitt uppdrag. Den ursprungliga besluten om att Doolittle Raid efterlyste en hemlig lansering 400 miles från den japanska kusten. Fartygen upptäcktes av japanska patrullbåtar medan mer än 600 miles away, och tvingades starta tidigt riskera att behöva avbryta uppdraget på grund av införseln av japanska styrkor. Femton av de sexton plan lyfte för razzian, lämnar sextonde plan bakom som reserv enhet.

De Doolittle Raid bombplan gjorde några smärre skador på sina avsedda mål i hela Japan, men inte så mycket som de tänkt. De täckte ett brett spektrum, bland annat Tokyo, Kobe, Osaka, Yokohama och Nagoya, men snabbt fick slut på bränsle reserv. Det går inte att göra det till deras avsedda landning baser i Kina kämpade besättningen för att rädda sina flygplan, vilket leder till död två i landningen. Trots hjälp av den kinesiska tillfångatogs åtta män av japanska trupper fängslades och. Tre av de åtta avrättades, dog en under dåliga förhållanden i fängelserna, och de återstående tre befriades vid krigsslutet.

Trots förlusten av alla inblandade flygplan och död sex män, Doolittle plan ansågs vara framgångsrik i riktningsanläggningar bombningen kapaciteten hos det amerikanska flygvapnet. En strategisk konsekvens av raid var det ödesdigra beslutet av den japanska befalla General Yamamoto att driva sin kampanj för att fånga Midway Island och förstöra amerikanska hangarfartyg för att eliminera risken för framtida bombningar, trots att oförberedda styrkor. Många experter anser att den efterföljande japanska förlusten på Midway vara en vändpunkt för kriget i Stilla havet.

Det Doolittle Raid haft en enorm inverkan på moralen hos det amerikanska folket, efter det chockerande attacken mot Pearl Harbor flera månader i förväg. Doolittle fick Medal of Honor för sina insatser, och flera av hans män fick ytterligare utmärkelser och befordringar. Sedan attacken, har den efterlevande Raiders höll en minneshögtid och Réunion varje år på årsdagen av Doolittle Raid. Med 2008, sex kvarvarande överlevande kunde närvara tjänsten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.