Vilka var axelmakterna?

axelmakterna var de tre huvudsakliga stridande parterna i andra världskriget: Italien, Tyskland och Japan. Ett antal andra nationer också kort anslöt sig till axelmakterna och Italien faktiskt lämnade alliansen mot slutet av kriget. Tillsammans lyckades dessa befogenheter att ta kontroll över stora mängder mark och andra resurser tills de besegrades 1945. "Termen axelmakterna" myntades faktiskt av Benito Mussolini, ledare för det fascistiska Italien, 1936 När Italien och det nazistiska Tyskland undertecknade en pakt om vänskap. Mussolini skröt med att Tyskland och Italien skulle bli den axel kring vilken övriga Europa skulle tvingas att kretsa. År 1939, förseglat Italien och Tyskland uppgörelsen med Stålpakten, och 1940 undertecknade axelmakterna en officiell överenskommelse, den Tremaktspakten, som ingår Imperial Japan. Ett antal länder anslöt sig till Axis , ofta under press, bland annat Ungern, Rumänien, Slovakien, Bulgarien, Kroatien, Thailand, och Jugoslavien. Axelmakterna också stärkt sig med ett sortiment av puppet states: Imperial Japan i synnerhet haft ett antal puppet stater som använts för att kontrollera stora delar av Sydostasien, inklusive regeringar i Manchuko, Burma, Vietnam, och Inre Mongoliet.

Irak och Finland båda samarbetat med axelmakterna, resurser erbjudande, mark och expertis, även om de tecknat inga formella avtal. Andra länder samarbetade också med Axis, i varierande grad, inklusive ockuperade Frankrike, Portugal, Spanien och Danmark. Efter kriget var omfattningen av samarbetet på de delar av dessa länder ibland oklar, och ett ämne för kontrovers. I opposition mot axelmakterna var de allierade: USA, Storbritannien, och Sovjetunionen, biträdd av en rad andra nationer, inklusive Australien, Kanada, Norge, Belgien, och en rad länder i Sydamerika.

Många människor betraktar axelmakterna som symbolen för det onda, pekar på de krigsförbrytelser som begåtts i namn av axelmakterna och det självklara maktbegär och resurser ut av de tre stora i axeln. År 2002, dåvarande president George Bush spelas tungt på föreningar med axelmakterna när han märkt Nordkorea, Irak och Iran "Axis of Evil", med hänvisning till deras inblandning terroristverksamhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.