Vilka var Roundheads?

Roundheads var en grupp i det engelska inbördeskriget som främjat en republikan samväldet i stället för monarki. Termen "Roundhead" var nedlåtande, och Roundheads inte skulle ha använt den för att beskriva sig själva. Men "Roundhead" är mer catchy än "parlamentsledamoten" deras officiella titel, och många historiker i det engelska inbördeskriget hänvisa till den parlamentariska fraktion som Roundheads. Den engelska inbördeskriget var en viktig händelse i brittiska historia, präglad av ett större uppror mot det traditionella systemet med monarki i Storbritannien. Upproret leddes av parlamentet, som var nöjd med många av de aktiviteter kung Charles I, särskilt när dessa verksamheter som abrupt upplösning av parlamentet när det såg ut att gå mot honom. De parlamentariker deltog i en rad omfattande politiska utspel och tre stora konflikter som kom att bli allmänt känt som det engelska inbördeskriget.

Många av Roundheads var puritanerna som klädde och trimmas blygsamt, i bjärt kontrast till formatmallarna på modet vid hovet av kung Charles I. Detta är förmodligen där slang termen "Roundhead" ursprung, kontrasterande den nära-berövad huvuden Roundheads med sina långa, glänsande låst motståndare. Även om frisyr frågan kan tyckas småaktiga, det är ett värdefullt exempel på den religiösa och sociala skillnader mellan de två fraktionerna och puritanska ideal var en viktig del av parlamentsledamoten etik.

Ursprunget till uttrycket "Roundhead "är något oklart, men det verkar hittills från omkring 1641, strax innan utbrottet av det engelska inbördeskriget, och det var meningen definitivt vara stötande. Rojalisterna använde termen som en sälj-ner för sina motståndare, och bland parlamentariker, var ordet inte yttras. I själva verket kan medlemmarna i den puritanska New Model Army, som spelade en viktig roll i många inbördeskriget segrar, straffas hårt för att ringa varje Roundheads.

Trots att puritanerna, det Roundheads var inte över ett kort namn som kallar sig själva. De myntade uttrycket "Cavalier" för att beskriva sitt motstånd på sidan av kungen, vilket tyder på att rojalisterna var förgäves, hänsynslös, och arrogant. Till skillnad från de Roundheads slutade Cavaliers upp allomfattande deras förment offensiv titel. Ve den Cavaliers, avslutade Roundheads upp är den överlägsna militära och politiska kraften i det engelska inbördeskriget, i slutändan masterminding ett genomförande av kung Charles I och inrättande av en ny republik. Var dock kortvarig republikanernas samväldet, 1660, återställdes monarkin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.