Vilka var Plantagenets?

Plantagenet var en fransk familj som tog kontroll över den engelska tronen 1133. Trots att Plantagenet var inte lyckas komma till makten i Frankrike, slog engelska Plantagenet Kings fram till 1485. Linjen bestod av 14 monarker, och föll i utdöende i händerna på Tudor-dynastin. The house of Anjou, eller Angevin dynastin, som familjen hette i sitt hemland Frankrike, var en av fyra styrande familjer i norra Frankrike. De sägs ha varit bråkiga och vissa experter tror att den manliga linjen hade en historia av sinnessjukdom eller mani. En Angevin count, Fulk III av Anjou, anklagade sin hustru för äktenskapsbrott och hade hon brändes på bål i sin brudklänning. Efter anslutningen av Vilhelm, hertig av Normandie, till den engelska tronen år 1066 förlorade Anjou hus mesta av sin makt. Provinsen Anjou togs till slut av den franska kronan under 1206. I 1128, Matilda, den sondotter av den engelske kungen gifte sig med Geoffery Plante Genest, hertig av Anjou. Genom politiskt käbbel, lyckades Matilda få sin son, Henry, i linje för den engelska kronan. Under 1154, efter att ha besegrat kung Stefan av England i slaget, tvingade Plantagenets Stephen att namnet Henry som arvtagare genom att underteckna fördraget i Wallingford. Henry kröntes Henry II av England den 19 december 1154, börjar Plantagenet regera över landet.

Henry II efterträddes av sin tredje son, Richard Lionhearted. Richard tillbringade större delen av sin ungdom i en kamp om arv mellan hans far och hans äldre bröder. Så småningom, efter Henry förlust mot Richard i slaget vid ballans, vid namn Henry Richard hans arvinge. Richard tron över till hans yngre bror John på hans död. Från John framåt tronen gått från far till son i flera generationer. I slutet av det 14-talet, en linje som splittrats i två grupper, House of Lancaster och huset York. Uppdelningen var resultatet av en komplex tronföljden mellan sönerna till kung Edward III. Edvards arvtagare dog av sjukdom, och kungen gjorde hans sonson, Richard II, hans nya arvinge. Detta förargade Edvards yngre söner, hertigen av Lancaster och hertigen av York. Richard II tillfångatogs slutligen avsattes och mördades av Henry Bolingbroke, son till hertigen av Lancaster. Henry efterträds som Henry IV, fortsätter regeln i familjen.

Experterna är delade meningar om hur man identifierar rad efter rad av Henry IV. Vissa anser fortfarande Henry och hans ättlingar del av Plantagenet, medan andra hänvisar till följande monarker som Lancaster och York kungar. Genetiskt, linjen för Plantagenets fortsatte till nederlag Richard III i 1485. Efter detta tog Tudor-dynastin på tronen, slut härska i Plantagenet. Direkta genetiska linje dog ut med utförande av Edward, earl av Warwick 1499 och Margaret, grevinna av Salisbury, 1541.

I sin århundraden långa regel övervakade Plantagenets många viktiga händelser i brittisk historia. År 1215 undertecknade kung John Magna Carta, som garanterar skydd mot olaglig fängelse för alla medborgare. Pesten nådde England år 1348, vilket innebär att 1. 5 miljoner människor dött till följd av digerdöden. Lancastriska King Henry V vann våningar slaget vid Agincourt 1415 mot otroliga odds, säkra återerövra av brittiska landar på den europeiska kontinenten. Regeln om att Plantagenet var nödvändig att forma den moderna karaktär England, och har lämnat oändlig källa till material för böcker, pjäser och filmer genom tiderna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.