Vilka är de babyloniska gudarna?

babylonierna polyteister som var starkt påverkad av sumeriska kulturen och skapar en komplex panteon av gudar, demoner och andra. Många Babyloniska myter var utformade för att binda till detta pantheon på något sätt, beskriva hur gudarna gjort världen, och förklara händelser i livet på jorden. Några av dessa legender och myter har blivit ganska känd i sin egen rätt. Exempelvis Gilgamesheposet , som beskriver gärningar några av de gudar, är en betydande del av mesopotamiska litteraturen. Som med de flesta pantheons, var chef för den babyloniska gudarna av två gudar, i detta fall Apsu och Tiamat. Alla babyloniska gudar härstammar från denna ursprungliga par, med en intressant twist. Enligt legenden har dessa babyloniska gudarna ett dåligt jobb att ta hand om sina barn, vilket leder till en revolt som slutade när Ea dräpte Apsu medan Tiamat gjorde ingenting. Det påstås, varje generation av babyloniska gudar var överlägsen sista, kulminerade i Marduk, gud visdom, som blev den slutliga härskaren av gudarna. Babylonierna firade den årliga död och återfödelse av Marduk varje år som en del av sin religiösa tro. Marduk också till slut övervann krafter Tiamat när hon äntligen rörde till handling och erövra Tiamat och hennes styrkor, ledda av guden Kingu gjorde Marduk världen, tillsammans med människor som lever där.

För att namnge alla de babyloniska gudarna och deras komplicerade relationer skulle kräva mycket mer utrymme, men några av gudarna är särskilt anmärkningsvärd eller intressant. Sin, till exempel, är månguden, och far till Shamash, gud de fattiga och resenärer. Nintu och Anu skapar nya gudar, med förmågan att göra saker som vindarna, medan Kingu blod användes för att göra mänskligheten. Damkina är den babyloniska jorden mor, hustru till Ea, en annan gud av visdom som också övervakade konsten. Mummu var en annan gud som blev känd som en hantverkare.

gud luften var Enlil, och han såg efter vädret. Ishtar, gudinna både kärlek och krig, blev känd för att våga underjorden för att få sin älskare tillbaka, som speglar en rad andra myter runt Medelhavet där någon gör offer in i underjorden för att lösa någon annans liv. Det är också intressant att notera att även om krig och kärlek verkar motsättning i många moderna ögon, var Ishtar långt ifrån den enda kärlekens gudinna och kriget i Medelhavet, vilket tyder på att tidiga civilisationer på detta område redovisas de intensiva känslor som skulle kunna bidra både upplevelser .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.