Vilka är Killing Fields?

Strax efter sista amerikanerna evakuerades från Vietnam år 1975, både Kambodja och Vietnam föll under kommunistiskt styre. En av de främsta arkitekterna bakom det kommunistiska partiet i Kambodja, även känd som Röda khmererna, var en despot namnet Pol Pot. Trots att Pol Pot själv var högutbildade, blev han förbittrad av de intellektuella och kapitalister som kontrollerade Kambodjas största städer och politik. De flesta av hans röda khmerer värvade från bonde lager, och var konditioneras systematiskt att acceptera hans åsikter i ett nytt samhälle.

Under det tidiga 1970-talet, elimineras Pol Pot framgångsrikt några av sina politiska fiender genom summariska avrättningar, och lyckades tvinga fram en evakuering av flera stora städer. Tanken bakom dessa tvingas evakuering var att "omskola" självbelåtna stadsborna mot de ideal i ett agrart samhälle, som skulle ledas av en välvillig kommunistiska regeringen. Denna vision har lett till en fruktansvärd händelse som kallas Dödens fält.

1976, Pol Pot och hans röda khmerer armé officiellt blev de styrande i en ny Kambodja, som döptes om Demokratiska Kampuchea. Pol Pot slösade ingen tid att genomföra sina planer för ett etniskt renat kommunistiskt land. Eftersom han såg lite behov av mer än ett par miljoner lojala medborgare, Pol Pot använt denna möjlighet att systematiskt undanröja intellektuella, politiska motståndare, de av blandad ras, äldre och handikappade från landets befolkning räknas. Från 1976 till vietnamesiska ingripande 1979, var Killing Fields of Kampuchea i drift 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

civilbefolkningen i de större städerna i Kambodja togs bort med våld från sina hem av beväpnade kambodjanska rouge soldater. De föstes sedan till stora ris färsbiffar eller andra områden i den avlägsna kambodjanska landsbygden. Många tvingades att gräva sin egen massgravar eller utföra förnedrande uppdrag. Matransoner i Killing Fields reducerades till några skålar ris soppa en dag, om de evakuerade utfodrades alls. Många dog av svält eller självmord för att undkomma den dagliga tortyren.

I ett försök att spara ammunition, uppmuntras Röda khmerernas soldater arbetar inom Killing Fields använda primitiva vapen för att begå sina mordiska handlingar. Efter fullgjord massa begravning gropar, misshandlades tusentals civila till döds med klubbar eller huggen med bambustänger. Några var helt enkelt begravdes levande. Detta fortsatte oförminskat under nästan tre år, eftersom många av de västerländska regeringarna var upptagna antingen med efterdyningarna från Vietnamkriget eller var ovilliga att ingripa av politiska skäl. Det totala antalet dödsfall i Killing Fields är fortfarande en fråga för diskussion, men de röda khmererna som sätts antalet till nästan 3 miljoner. Utanför uppskattas till mellan 1,2 till 2,4 miljoner, men en del drabbade redan kan ha genomförts innan 1976. Flera minnesmärke helgedomar i Kambodja innehålla tusentals skallar utgrävda från Killing Fields efter nedgången av Pol Pot.

Omfattningen av Killing Fields i Kambodja (Kampuchea) är jämförs ofta med att den judiska Förintelsen eller den etniska rensningen insatser i Bosnien och Rwanda. Pol Pots personliga hat mot intellektuella och kapitalister drev honom att begå ett av de mest fruktansvärda folkmord under 20th Century. Hans död i Thailand under 1998 skedde innan han kunde ställas inför rätta för sin roll i Killing Fields, men hans handlingar ont mot sitt eget folk kommer aldrig att glömmas av världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.