Vem var Katarina av Aragonien?

första hustru till kung Henry VIII av England var den spanska prinsessan Katarina av Aragonien. Trots att deras äktenskap som tros ha varit en lycklig först, Henriks försök att skilsmässa Catherine efter 24 års äktenskap lämnade dem bittra fiender, och lämnade landet för alltid förändrat. Katarina av Aragonien tros ha varit lysande, modig och envis, vägrar ens i döden för att acceptera ett svek mot sin man så bara.

Katarina av Aragonien, född 1485, dotter till den mäktiga spanska härskarna , Ferdinand och Isabella. Hon var trolovad med en mycket tidig ålder Prince Arthur Tudor England, äldre son till kung Henry VII. Arthur och Katarina gifte sig i England 1501, men deras äktenskap blev kort när sonen dog av en sjukdom i april 1502. Catherine's tillstånd vid domstol var nu osäker, en änka vid 17 års ålder.

Kung Henry VII, desperat för att inte återgå Catherine's enorma hemgift, omedelbart trolovade Katarina av Aragonien till sin andre son, Henry. Det andra äktenskapet krävs tillstånd av påven, eftersom det var mot kyrkan rätt att gifta sig med en änka med makens bror. Catherine vittnade i domstol att äktenskapet aldrig hade fullbordats, och tillstånd beviljades. Trots detta, Catherine och Henry gifte sig inte förrän i juni 152C efter sju år av politiskt käbbel. som drottning av England, lade Katarina av Aragonien hennes betydande intellektuella befogenheter att arbeta på att arrangera fördrag mellan hennes make och hennes hemland Spanien. 1511, var Catherine betydelse i en allians mellan England och Spanien i kampen Frankrike, formaliseras i fördraget av Westminster. Henrik litade så hans fru att han döpte henne till regent, vilket hon kan styra landet när han var i krig. Catherine fungerade också som en beskyddare till flera universitet och skolor, och var en förkämpe för kvinnlig utbildning. är Katarina och Henrik lär ha haft äkta tillgivenhet för varandra, men Catherine oförmåga att producera en levande gossebarn anstränga de äktenskap. Trots födelsen av Maria, som en dag skulle bli drottning Maria I, blev Henry desperat efter en manlig arvinge. Henry blev övertygade om att deras äktenskap var förbannad av Gud på grund av Catherine tidigare äktenskap med Arthur. Dessutom föll Henry passionerat förälskad i Anne Boleyn, en ung dam väntar i tjänst hos sin hustru.

Kombinationen av Henry fruktan för Guds vrede och Anne Boleyn vägran att fullborda sina förbindelser utanför äktenskapet körde Henrik att begära en ogiltigförklaring från kyrkan. Det går inte att få tillstånd, bröt Henrik med katoliker och inrätta den protestantiska kyrkan i England. Den nya kyrkan var glad att bevilja en skilsmässa som garanterade Henriks äktenskap med den protestantiska Anne. Den hårdnackat katolska Katarina av Aragonien inte skulle acceptera situationen, att insistera på att Anne inte var drottning och vägrar att stilla ange ett nunnekloster som kungen begärt. Hon inte skulle lämna över juvelerna i drottningen till Anne. Catherine hade stort stöd från allmänheten, som rasande Henry och hans nya drottning. Kungen straffas Catherine hårt för hennes envishet, exiling henne till en vittrande herrgård och neka henne all kontakt med Maria, hennes enda barn.

Katarina av Aragonien dog i nära fattigdom år 1536 vid 51 års ålder. Henry, fortfarande rasande på hennes vägran att acceptera hans myndighet, beställde festivaler firande vid hennes död. Trots kungens avsky med henne, var Katarina av Aragonien populär bland folket i England, behålla sin kärlek i hela sitt liv för hennes intellekt, fromhet och principer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.