Varför har vi skottår?

ett skottår, också känd som en intercalary år, är den som innehåller en extra dag, normalt 29 februari, även om detta varierar i vissa kalendrar. I den gregorianska kalendern, som används av de flesta i världen, ett skottår inträffar vart fjärde år eller 97 år av alla 400. Detta görs som ett sätt att hålla årstiderna, astronomiska händelser och differenser i synk. Utan skottår, skulle den gregorianska kalendern förlora sanningshalten i drygt hundra år, vilket leder till tidsskillnader mellan dag och natt, och flytta vårdagjämningen tidigt. Den gregorianska metod lägger till en 29. dag i alla år delbart med 4, utom för år som slutar på -00, som 1900 eller 2100, den extra dagen är inte till. Det finns dock ytterligare ett undantag från undantaget: för år slutar på -00 som kan delas med 400, den extra dagen är till. Åren 1600 och 2000 till exempel var skottår, vilket 2400 kommer att bli. Detta upplägg gör den gregorianska metod den mest korrekta sättet att skapa skottår, som gör det möjligt att halka efter bara en dag vart 8000 år.

Andra kalendrar inte gör ett så bra jobb att skapa skottår. Exempel på detta är den julianska och den koptiska kalendern, vilket skapar skottår genom att lägga till en extra dag vart fjärde år, oberoende av andra skäl. Denna metod, som var i allmänt bruk förrän några hundra år sedan, skulle driva kalendern en dag framåt vart 130 år. Den hebreiska kalendern, som är lunisolar, ger en extra månad i stället för en extra dag, för att bilda ett skottår. Detta görs med hjälp av en komplicerad regel skapar syv skottår var nitton. Eftersom den första dagen i den hebreiska år inte kan falla på onsdag, fredag eller söndag, anpassa reglerna beroende på vilket år, så det är svårt att uppskatta när ett skottår kommer. Andra kalendrar som tillägga språng dagar omfatta Sakakalendern (extra dag i februari /mars), den hinduiska kalendern (en extra månad, läggas till när två mörka månar förekomma), och den kinesiska kalendern (en extra månad ut med ett komplicerat system månen ).

Det finns olika traditioner och vidskepelser baserad på skottår. En gammal irländsk legend säger att kvinnor endast har rätt att föreslå äktenskap på skottår, män måste ta initiativ till någon annan gång. Andra traditioner ansåg 19 februari en olycklig dag där nya företag, resor och partnerskap inte bör inledas. Personer som är födda på skottår brukar fira sina födelsedagar den 28 februari, vilket betraktas allmänt som det rättsliga födelsedag till personer födda på ett skottår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.