Var var Skriva uppfunnit?

Skriva tros ha uppfunnits i Mesopotamien (dagens Irak) 6000 år sedan, år 4000 f. Kr. . Det finns en möjlig ifrågasatt instans av skriftlig 2000 år tidigare, från sköldpadda-sniderier skal som grävts ut i Kina, även om det är under diskussion om dessa märkningar är tillräckligt komplicerad för att betraktas som skrift.

Mesopotamiens kilskrift är den första allmänt erkänt skrift, som skapats genom att trycka på en vass penna i mjuk lera och låter den härda. Det började använda logogram-en skrift där snarare än som motsvarar ett ljud, motsvarar varje symbol för ett helt ord. Denna skrift har överlevt till denna dag i form av några kinesiska tecken. Skriva var noga bevakad färdighet används endast av skriftlärda och präster. Dess ursprungliga funktion var i redovisning, till exempel, räknar ut hur många slavar arbetade med ett visst jobb. Grundandet av skrift följdes noga av de första numren. Efter att ha skrivit sitt ursprung i Mesopotamien 4000 f. Kr. , började det dyka upp i en rad andra platser i världen. Den första kända egyptiska hieroglyfer från Narmer Palette, går tillbaka till 3100 f. Kr. , 900 år efter uppfinningen av Mesopotamiens kilskrift. Den mystiska Induskulturen i Indien börjar skriva skript omkring 3000 f. Kr. , men dessa har inte utretts.

ca 2900 f. Kr. , Mesopotamiens skriver utvecklats till att även ljud, snarare än bara logogram. I omkring 2600 f. Kr. , översattes sumeriska tal till skriftligt stavelser via kilskriften. Upprättas av spröda lera, har det mesta av denna gamla skrift förstörts.

Världens första alfabetet är känt för att ha sitt ursprung i Egypten år 2000 f. Kr. , baserat på hieroglyferna. Därefter spred sig till Levanten och resten av världen. Naturligtvis har många egyptiska hieroglyfer bevarade i sten. Tack vare Rosetta Stone, som omfattade skriver i antik grekiska vid sidan hieroglyfer, var folk som kan översätta några av hieroglyfer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.