Vad var sexdagarskriget?

Som ett exempel på pågående spänningarna i Mellanöstern, är sexdagarskriget en studie i hur man startar en väpnad konflikt, samt hur man till slut ett snabbt. Här följer lite information om händelser som ledde till sexdagarskriget, och hur 1967 års arab-israeliska krig fortfarande har återverkningar i dag för alla berörda parter.

Trots att den politiska och religiösa spänningar har länge varit ett kännetecken för relationerna mellan araber och israeler, många känner att de faktorer som ledde till öppna konflikter i Six Days kriget har sina rötter i händelser som inträffade under år 1965. Inleds i början av året och fortsätter ända fram till deklaration från juni kriget 1967, palestinska attacker mot Israels gränser skapade ökade spänningen som fanns bryggerier från tidigare konflikter.

Baserad i Syrien, har förstått dessa gränsen attacker som skall utföras under överinseende av den palestinska befrielseorganisationen, och påverkade inte bara Israel utan även Jordanien och Libanon. Syrien, som fruktade hämndaktioner och invasion från Israel, vädjade om stöd från Egypten. Egypten flyttade då trupper från Sinai-halvön och flyttade dem längs den syriska gränsen. Längs Samtidigt undertecknade Egypten också ett gemensamt försvar överenskommelse med Jordanien, säkerställa ett ömsesidigt stöd i händelse av en attack av Israel. Avtalen mellan de tre arabiska nationerna upp för sexdagarskriget att växa fram.

Omgiven av dem som ansågs vara fiender i ligan mot Israel, togs beslutet att strejka och slå hårt. Den 5 juni, 1967, inleddes den tredje arabisk-israeliska kriget. På kort tid hade Israel erövrat Sinaihalvön, den gamla staden i Jerusalem, Västbanken av Jordanfloden, Golanhöjderna och Gazaremsan. Den tidiga framgången i Israel under sex dagars kriget är ibland ihågkommen som En Naksah , eller "det bakslag" i palestinska historien. Med en kombination av strategi och mycket kompetenta arméer och Air Power, som Israel för att göra vad som skulle kallas sexdagarskriget en kort affär.

Fortsatt stora skador innan det någonsin skulle komma i luften, var krympling det egyptiska flygvapnet tidigt. På samma sätt, bibehållen de syriska och jordanska flygvapen svåra skador. Israels Preemptive Strike varit effektiva, och sexdagarskriget upphörde den 10 juni 1967.

Tyvärr, konflikten mellan de arabiska nationerna och Israel fortsatte, dels över de ockuperade områdena att Israel hävdade från kriget. Ingripande av FN gjorde lite för att lätta på frågorna, som franska och engelska versionerna av FN: s ansträngningar att nå en uppgörelse i godo inte läsa exakt samma. Slutresultatet blev Israel hävdar överensstämmelse med den engelska versionen av resolution 242 och ser ingen anledning att diskutera frågan. Så sent som 1982, var det frågan om en resolution ett problem.

Det förbindelserna mellan Egypten, Jordanien, Syrien och Israel är fortfarande ansträngda idag, utan verklig lösning i sikte. Medan sexdagarskriget fungerade som ett sätt för Israel att visa sin kompetens i strid och strategi, samt gör det möjligt för ett enat Jerusalem för första gången på mer än 1800 år, lite annat uppnåddes. Ändå gjorde sexdagarskriget spets maktbalansen i Mellanöstern något, vilket ledde till erkännandet av USA som Israel skulle kunna bli en mycket värdefull allierad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.