Vad var praetoriangardet?

gamla romarriket var inte alltid styrs av en allsmäktig kejsare, men makten delades mellan framstående militära ledare, ambitiösa politiker och en lagstiftande senaten baserat på grekiska politiska ideal. När Augustus Caesar tillträdde titel och makt imperator eller kejsare, men den hierarki av makten förskjutits mot en ordinarie härskare som styrde både det militära och senaten, i den mån det var möjligt under dessa turbulenta och våldsamma tider.

Kejsaren höll också en mer militaristisk titel PRETOR , mycket som en modern president är också en commander-in-chief. Eftersom PRETOR var ett ständigt mål för politiska och militära opportunister både utländska och inhemska, en elit grupp erfarna soldater utarbetades för att bilda en praetoriangardet. Praetoriangardet första och enda lojalitet var att oavsett vilken PRETOR hade makten vid den tidpunkten. under skydd av praetoriangardet enheter var kejsaren fri att gå igenom salarna i senaten eller på gatorna i Rom liten rädsla för mord eller våldsamma konfrontationer. Om kejsaren ville besöka en avlägsen strid plats, en stor praetoriangardet detalj skickades automatiskt. Även om enskilda praetoriangardet medlemmar ansågs fortfarande soldater väl till pass, var de i regel förskonade från fronten arbetsuppgifter linje bekämpa medan man i tjänst PRETOR. När romarriket började falla sönder, men ett antal medlemmar praetoriangardet började utöva sina egna politiska muskler. Strikt lojalitet mot kejsaren blev ett sekundärt problem som vakt medlemmar fortsatte sina egna politiska ambitioner eller matas motorn politiska "maskiner" söker störtandet av den nuvarande empiriska härskare. Korruption blev skenande bland praetoriangardet, som fick åtminstone en kejsare, Konstantin, att beställa den helt upplöst.

Ledamöter av praetoriangardet under höjden av det romerska riket kan närmast jämföras med den moderna schweiziska Guard som skyddar påven eller den legendariska franska musketörerna som utlovat sin eviga trohet till den franske kungen. Praetoriangardet kan utföra rutinmässiga skyddande tullar i kejsarens privata kvarter en dag, då kväsa ett civilt uppror eller förstärka en belägrad reguljära armé utpost nästa.

För dessa tjänster utöver vad plikten var många Praetorian Guards väl kompenseras, och de hade möjlighet att gå i lön eller återförenas med den romerska armén när deras tid tjänst avslutades.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.