Vad var det ottomanska riket?

Osmanska riket var en vidsträckt politisk och militär enhet som uppstod i slutet av medeltiden och överlevde till 20th Century. Framgångarna i det ottomanska imperiet omfattar spetskompetens inom konst och kultur, enväldiga briljans och en stor näve inledande militära segrar, och eventuellt nederlag mot slutet av sin regeringstid. De ottomanska turkarna var ett litet land för att påbörja med, en av en handfull efterföljare till seldjukiska turkar, som frodades i Mindre Asien under tidig medeltid. I den 15: e talet började osmanerna att konsolidera sitt grepp över Mindre Asien. En av de första stora prestationer av det ottomanska riket var erövringen av Konstantinopel, år 1453. Denna seger har kallats till en enormt prestation av många av världens historiker, och det verkligen signalerade dödsstöten för de västerländska ockupationen av den tidigare bysantinska huvudstaden.

Följande talet skedde en ökning av de mest berömda härskaren av det ottomanska Empire, Suleyman den Magnificent. Hans långa regeringstid har präglats av en rad lysande segrar ger det ottomanska imperiet kontroll över stora delar av Egypten och stora delar av Balkan territorium, däribland Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Ungern, Moldava, Montenegro, Rumänien och Serbien. Det var Suleyman som installerat ett rättssystem som varade tills kejsardömet föll. Det var också under hans regering att den stora osmanska traditionen med vacker konst, arkitektur och litteratur började uppstigning. Suleyman namnet Konstantinopel som Istanbul och hade några av världens mest hisnande byggnader och målningar skapade.

Regeringstid Suleyman, dock var det högvatten märke av det ottomanska riket. Inte långt efter hans död, besegrades osmanska styrkorna i det stora sjöslaget vid Lepanto av en kombinerad spanska och venetianska kraft. En successiv rad europeiska segrar följde stadigt dela upp det ottomanska riket i mindre och mindre bitar. En särskilt besvärlig blåsa var förlusten av Grekland i början av 19th Century.

Egypten blev självständigt också, liksom Ungern, Moldava och en stor bit av Serbien. Olika krig med Ryssland under denna tid inkluderade Krimkriget, som gällde andra större europeiska makterna också. Bosnien-Hercegovina lämnade Osmanska riket i slutet av 19th Century. Resten av Balkan områden följde, bara för att sopas upp av den expanderande Dual monarkin Österrike-Ungern strax efter sekelskiftet följande århundradet.

Den sista av europeiska besittningar i det ottomanska imperiet försvann på Balkan krig 1912-1913. Nästa år, första världskriget började. Under denna kamp, anpassades det ottomanska imperiet med centralmakterna Tyskland och Österrike-Ungern. Den enda ljuspunkten för det ottomanska riket i detta krig blev seger i Gallipoli kampanjen. När centralmakterna besegrades och kriget var slut, det Osmanska riket upplöstes. Det en gång stolta hade expansivt rike blivit en samling separata länder, däribland Turkiet. Turkiet ärvt traditionen, om inte territorium, den berömda ottomanska imperiet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.