Vad var det Hanoi Hilton?

Hanoi Hilton var ett ökänt fängelse som användes under Vietnamkriget av nordvietnamesiska att hålla tillfångatagna krigsfångar, främst nedskjutna amerikanska piloter och besättningar luft. Till den vietnamesiska, kallades fängelset som Hoa Lo , "Hanoi Hilton" var ett smeknamn som används av amerikanska soldater. Det finns också en filial på Hilton Hotel kedjan i Hanoi, som samvetsgrant kallas Hilton Hanoi Opera Hotel i ett försök att undvika associationer med den ursprungliga "Hanoi Hilton. "

Hoa Lo var belägna längs en stor genomfartsväg i Hanoi, som satte fängelset i ett intressant läge. Passing försäljare av livsmedel och olika produkter kan ha kontakt med fångarna, och några tydligen gått anteckningar av uppmuntran eller erbjuds ofta svältande fångarna mat. De sprids också rapporter om de bistra förhållandena inne i Hanoi Hilton, och förde ut nyheter om särskilda fångar för berörda vänner och familjemedlemmar.

Medan många amerikaner förknippar Hanoi Hilton med amerikanska krigsfångar, historia fängelset är i själva verket mycket äldre. Den byggdes i slutet av 1800-talet av den franska kolonister, som använde det för att hålla politiska fångar. En rad renoveringar utvidgade fängelse långt in på 1930-talet för att hantera en växande befolkning, men av allt att döma, fängelset var väldigt trångt och förhållandena var mycket dåliga. 1954, när den franska lämnade Vietnam,> Maison Centrale 1964 den första amerikanska krigsfångar fördes till Hanoi Hilton, och han gick snabbt av många andra, särskilt efter den vietnamesiska började stänga avlägsna fångläger. Åkande i fängelset förhördes rutinmässigt av nordvietnamesiska att samla in information, och en del avrättades, ibland brutalt. Efter 1973, då fängelset stängdes många vakter och tjänstemän vid myndigheter förnekade hävdar att krigsfångar hade torterats på Hanoi Hilton, trots omfattande belägg för motsatsen.

Fram till mitten av 1990-talet, i Hanoi Hilton var i stort sett intakt. En del av det revs för att ge plats åt ett höghus, och den vietnamesiska regeringen beslutat att återinföra den återstående delen så att den kan användas som ett museum. Museet krönikorna användningen av området som både franska och nordvietnamesiska, men vissa myndigheter har föreslagit att en del av informationen i museet är inte särskilt tillförlitliga. Besökare till Hanoi Hilton i dag kan se återställas celler tillsammans med personliga ägodelar med påtagliga fångar såsom John McCain, Joseph Kittinger och Bud dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.