Vad var det Golden Horde?

Golden Horde är ett ryskt namn för den islamiska Khanate som existerade från 1240 till 1502 i Ryssland och Östeuropa (dagens Ukraina, Moldavien, Kazakstan, och Kaukasus). The Golden Horde grundades under 1240-talet av Batu, äldste son till Djingis Khan, en av de största erövrare av mark i historien. Djingis och hans sonson Batu var mongolerna, från dagens Mongoliet. På några få årtionden, Djingis, hade hans söner och två barnbarn erövrade större delen av Asien.

gjordes The Golden Horde av mongolerna och många turkisktalande folk som Batu hade värvats efter erövra dem. År 1235 invaderade Batu och den stora allmänna Subedei västerut från de asiatiska stäpperna centrala regionen, erövrade det Basjkirer (i södra Ural) och Volga Bulgarien under 1236. 1237 erövrade han Ukraina, alltså flyttat norrut för att börja den historiska mongoliska invasionen av Rus, en invasion som skulle forma den region kulturellt och socialt för århundraden framåt. Efter seger tillbringade han tre år underkuva de lokala ryssarna, sedan flyttade västerut för att förstöra arméerna i Ungern och Polen. Detta anses vara en av de största militära segrar genom tiderna, och det markerade längst västra omfattning mongoliska expansion. Strax efter seger hade Batu återvända österut för att hantera en rad kris orsakad av att hans farbror, den store Khan Ogedei.

Även Batu småningom dog, att hans planer erövra Europa aldrig kommer att förverkligas, den Golden Horde fortsatt underkuva Ryssland, Ukraina, Moldavien och Kazakstan i århundraden. The Golden Horde var tidiga användare av islam, en majoritet är turkiska folket, med ledarna är ättlingar till Batu ursprungliga mongoliska krigare. Dessa människor kom att kallas tartarer av infödda ryssarna, och många ryssar idag har Tartar blod i dem.

kapital på Golden Horde imperium, Sarai Berqe, blev en av de största städerna i den medeltida världen, med över 600. 000 invånare. Grund av låg-och skrivkunnigheten, mycket av verksamheten i denna tid och området är dåligt dokumenterade. I 1340-talet började riket att sakta falla sönder, falla för omfattande stridigheter och stora förluster på grund av digerdöden, som svepte Eurasien då. 1480 bröt Muscovite ryssarna äntligen fri från Horde kontroll och bifogar sina territorier och sätter scenen för Ryssland av i dag, som domineras av etniska ryssar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.