Vad var det Berlin Blockad?

Berlin blockaden var ett försök av Sovjetunionen för att blockera de allierade tillgång till den tyska staden Berlin 1948 och 1949. I slutändan visade sig Berlin Blockad sig vara en fullständigt politiskt misslyckande för Sovjetunionen, och väst lyckats förvandla det till en stor seger. Denna händelse var en av de första stora konflikterna under kalla kriget, och de lärdomar i Berlin Blockad hölls i åtanke vid framtida episoder av spänningen mellan Sovjetunionen och västvärlden.

Efter andra världskriget kriget delades Tyskland upp bland de allierade, med de franska, amerikanerna, britterna och ryssar varje kontrollerar en del av Tyskland. Staden Berlin är beläget i östra Tyskland, den del som kontrolleras av Sovjetunionen, men Berlin ansågs så viktigt politiskt att det delades upp i miniatyr förvaltningsområden, se till att de allierade hade en närvaro i Berlin.

dock vara omgiven av östra Tyskland lämnade västra ockuperade delarna av Berlin är mycket sårbar. I juni 1948 gav de allierade ansträngningar för att producera en enhetlig valuta för Västtyskland larm i Sovjetunionen, och tjänstemän beslutat att blockera all tillgång till Berlin, i hopp om att tvinga de allierade ger dem mer kontroll över staden. I huvudsak planeras Sovjetunionen att svälta ut staden för att tvinga väst till kapitulera. När Sovjetunionen meddelade Berlin Blockad tvingades Väst att fatta beslut om hur man kan hantera. Ge efter för ryska krav avvisades som ett alternativ, och vissa övervägdes för invasion. Till slut bestämde västerländska tjänstemän att detta skulle vara alltför farligt, och de tagit fasta på idén att helt enkelt vänta blockaden ut.

För medborgarna i Berlin, som bara hade en månad av tillgången, denna lösning är förknippade ett uppenbart problem. Botemedlet visade sig genom plan vara i Berlin Airlift, en ambitiös plan för att leverera alla bränsle, mat och behöver skydd i Västberlin. På toppen i Berlin Airlift var flygplan som landar i Berlin var tredje minut, och ibland flygplanen inte ens mark, istället knuffande ut pallar med varor och zooma ut igen.

>

I maj 1949 insåg ryssarna att Berlin blockaden inte hade fungerat som planerat, och de lyfte begränsningar. De allierade fortsatte att använda sina etablerade luftrum för att transportera det mesta av förråden i Berlin, eftersom de inte vill bli beroende av Sovjet-kontrollerade räls och vägar. 1961, frustrerad över användningen av Västberlin som en väg-station för människor att lämna Östtyskland, Sovjetunionen konstruerade Berlinmuren, en stor barriär som genomskärs staden fram till 1989.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.