Vad var Weimarrepubliken?

Folk använder termen "Weimarrepubliken" för att referera till en period i tysk historia mellan 1919 och 1933, då regeringen var en demokratisk republik styrs av en konstitution som lades i den tyska staden Weimar. Tekniskt varade Weimar konstitutionen fram till 1945, när den tyska regeringen upplöstes formellt i kölvattnet av andra världskriget, men de flesta datum i slutet av Weimarrepubliken till 1933, då Adolf Hitler tog kontroll och konstitutionen blev effektivt innebörd för hans Tredje riket.

Enligt Weimar konstitutionen delades Tyskland i 19 stater. Alla medborgare hade rätt att rösta, valet av ledamöter i riksdagen eller tyska parlamentet tillsammans med presidenten. Ordförande i sin tur utsåg en kansler och ett sortiment av regeringsmedlemmar. Så många historiker har noterat, på papperet, var Weimar konstitutionen en lysande handling, och Tyskland under Weimarrepubliken var en sann demokrati.

Även från början var Weimarrepubliken djupt bekymrad. När konstitutionen först skapades, var det många tyskar mycket misstänksam mot den nya regeringen, och extremister till vänster och höger avslog myndigheten i Weimarrepubliken, underminerar dess effektivitet. Medan regeringen var teoretiskt en koalition bestående av flera politiska partier, präglades det på alla sidor, vilket gör det svårt att hävda sin auktoritet. Förutom att vara politiskt problem från början, Weimarrepubliken också hade stora ekonomiska utmaningar. Inflationen i Tyskland sköt i höjden under 1920-talet, och vid ett tillfälle, sex miljoner tyskar arbetslösa. Medborgarna blev alltmer orolig och arg, och Adolf Hitler drog fördel av detta när han svors in som kansler den 30 januari 1933. Mindre än en månad senare var rensad riksdagshuset i brand mystiska ursprung, och Hitler faktiskt tog kontroll, undertrycka politiska oppositionspartier enligt en vägledning för den allmänna säkerheten och vrida Weimarrepubliken i en diktatur.

När inlärning av Hitlers väg till makten och de händelser som följde, många människor uttrycker förvåning över att det tyska folket få Hitler att effektivt förstöra Weimarrepubliken och ta kontroll över Tyskland. Dock måste Hitler ses i sitt sammanhang. Han lovade det tyska folket att han skulle sätta stopp för inflation, arbetslöshet och politiskt våld, även bland annat säga att det som Tyskland behövde var en diktatur, och många tyskar lyssnar på dessa löften när de flockades för att rösta på honom. För ett folk som kämpar med ekonomiska, sociala och politiska kaos under Weimarrepubliken, Adolf Hitler verkade ha mycket att erbjuda, och medan många tyskar senare ångrat sitt stöd till Hitler, framhåller dessutom att de kändes som de hade något annat val .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.