Vad var Tet-offensiven?

Tet-offensiven var en kamp, som ofta beskrivs som "vändpunkt" i Vietnamkriget, som hade en djupare innebörd om framtiden för både Vietnam och Amerika. Lite historia hjälper till att visa betydelsen av Tet-offensiven som en psykologisk maktspel. Tet är en fest, eller semester, iakttas av vietnamesiska under sekelskiftet månens år. Av respekt för denna efterlevnad, en vana, något av en oskriven överenskommelse, var att upphöra med fientligheterna under firandet perioden.

nordvietnamesiska trupper tillsammans med gerilla stridsflygplan inleddes Tet-offensiven, en "chock och bävan" stil attack som för alltid förändrade sättet det amerikanska folket skulle se på kriget. Inte bara var amerikanska och sydvietnamesiska styrkor förbluffade av angrepp som inletts under Tet-firandet, men pressen och folket hemma i Amerika chockades också och desillusionerade. Över två dussin städer som skulle vara fristäder i denna punkt har attackerats, däribland Saigon.

Denna nyhet var särskilt skrämmande eftersom den populära amerikanska stämningen vid den tidpunkten var att den nordvietnamesiska var alla men slagna. Dessutom rå filmmaterial från Tet-offensiven kom in från Tokyo och slå i oredigerad etern. Kvällsnyheterna i Amerika var fylld med fasansfulla bilder och reportrar inte har erfarenhet att förklara det. Det såg mardrömslik för en vanlig människa, i synnerhet utan stöd av analys, och snabbt blev många i USA mot kriget.

Många kritiker anser att insistera på att köra med denna nyvunna makt. I rättvisans namn, många av dem i media förmodligen trodde att de gjorde något bra av shaming allmänheten i att fördöma kriget. Tyvärr har inte upplevs militära analytiker, många hade ingen aning om vad en plötslig reträtt eller tillbakadragande skulle medföra. Still, den grafiska bilder och ljud av Tet-offensiven spelades nattliga, och reportrar och ankare med började lägga sina egna åsikter. Är en anti-krig medlem av pressen kom i stil i efterdyningarna av Tet-offensiven.

Tet-offensiven var inte den nordvietnamesiska arméns och Viet Cong seger det verkade finnas, åtminstone inte militärt. De flesta experter är eniga om att de aldrig avsett att hålla städer som vidtogs, utan att skapa ett chockerande display består av små katastrofer som verkar vara ett stort nederlag. Det fungerade, särskilt med hjälp av den amerikanska pressen på att måla den precis som den nordvietnamesiska kan ha hoppats att det skulle visas.

Medan norra förlorat tiotusentals soldater jämfört med mindre än 3. 000 amerikanska soldater under Tet-offensiven var det en propaganda seger för kommunisterna. Militärt, ansåg många att de har blivit slagna, men den psykologiska power play fungerade i deras tjänst, med hjälp av USA: s egen nyhetsmedia.

Peter Braestrup, en fd officer i U. S. Marines, liksom en krigskorrespondent för tidningen Washington Post skrev en bok som heter Big Story , som innehåller detaljerad information om medias roll i utfallet av Tet-offensiven. Han samlade alla ljud-, bild, foto, och skriftliga rapporter av händelser som den största media organisationer på den tiden och används både för hans militära och media erfarenhet för att analysera dem i skapandet av boken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.