Vad var Nürnbergrättegångarna?

Nürnbergrättegångarna var en serie internationella brottmål hölls i den tyska staden Nürnberg i kölvattnet av andra världskriget. Under försöken tvingar de allierades hoppades att få de stora arkitekterna bakom den nazistiska regimen inför rätta, försöker personer som deltar i olika nivåer i den nazistiska krigsmaskinen. Tyvärr var några av de mest ansvariga, däribland Adolf Hitler, lyser med sin frånvaro, i Hitlers fall, eftersom han begått självmord under de sista dagarna av kriget. Många andra framstående nazisterna kringgås fånga genom att fly till andra länder, och några av dessa flyktingar åtalades årtionden senare efter att ha blivit avslöjad, medan andra åtalades och dömdes i sin frånvaro.

Så tidigt som 1943 hade de allierade överens om att någon sorts tribunal skulle behöva hållas efter kriget för att få nazisterna inför rätta. Den drivande kraften bakom Nürnbergrättegångarna var viljan att ta itu med de avskyvärda krigsförbrytelser som begicks av nazisterna, som gick långt och bortom normen förväntas i krig, och en av slutresultatet av Nürnbergrättegångarna var en radikal reformering av det internationella straffrättsliga rättssystemet. Försöken har också spelat en stor roll i utarbetandet av dokument som den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

valdes staden Nürnberg som prövningsstället av flera skäl. För det första var Nuremberg Palace of Justice en av de få intakta anläggningar stora nog att rymma prövningar i, och amerikanerna ville se de försök som utförs i deras sektor ockuperade Tyskland. Nürnberg hade också ett symboliskt värde, eftersom det var en historisk nazist fäste, och det gjorde det till en tilltalande val också. De försök inleddes 1945, med de fall av 22 framstående medlemmar i den nazistiska regimen, 12 av dem dömdes till döden. Under det första året av Nürnbergrättegångarna togs fast vid människor som Hermann G? Ring, Rudolf Hess, och Albert Speer. Genom 1949 fördes mindre nazister inför rätta i Nürnbergrättegångarna, om volymer fall material som skulle användas som prejudikat i framtida ärenden av liknande karaktär.

Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Förenta staterna administreras Nürnbergrättegångarna, motsvarande för japanska krigsförbrytelser var den internationella militära tribunalen för Fjärran Östern, som hölls i Tokyo, Japan. Vissa personer kritiserade lagligheten i Nürnbergrättegångarna och hävdade att de var lite mer än rättvisa till segrarna i kriget, som allierade trupperna fördes inte till svars för sina egna krigsförbrytelser. Andra hävdade att de allierade trupperna inte uppvisade grad av barbari framgår av nazisterna, och att få nazisterna till svars för sina gärningar var en viktig åtgärd som måste äga rum innan Europa skulle kunna byggas om.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.