Vad var Krimkriget?

Krimkriget var en 19th century militära konflikten mellan Ryssland å ena sidan, och Frankrike, Storbritannien, Osmanska riket, och Konungariket Sardinien å den andra. Slutändan har alliansens europeiska styrkor segrade, och ett fördrag som har förhandlats fram med framgång i Paris för att avsluta Krimkriget. Detta krig är särskilt anmärkningsvärt eftersom det innebar ett stort övergångsskede mellan historiska metoder för att kämpa och modern krigföring och lägga grunden för den militära utvecklingen av första världskriget. Den här konflikten började år 1853, drar vidare genom 1856 och sluta med Parisfördraget. Skenbart började Krimkriget på grund av argument kontrollen över de heliga platserna i Palestina. Det ottomanska imperiet kontrollerade dessa områden, men britterna och fransmännen var båda tävlar för en mer aktiv roll i området, och ryssarna blev nervösa över risken för engelska styre i regionen. Ryssarna var också oroade över alliansen mellan Frankrike och Storbritannien.

Faktum är att medan argument över heliga platserna kan ha utlöst Krimkriget, var konflikten egentligen handlar om att dela upp komprimerade Osmanska riket. De omgivande nationer var väl medvetna om att det ottomanska riket var mycket instabilt, och att en stor del av territoriet i Östeuropa och Mellanöstern skulle öppnas i ett maktvakuum. De stridande parterna i Krimkriget var intresserade av att se till att de fick en chans att kontrollera en del av detta territorium, och för att förhindra sina fiender från att få fotfäste.

Krim-halvön i dagens Ukraina var en viktig plats för konflikter i Krimkriget, men striderna skedde också i västra Turkiet och längs Östersjön. Belägringen av Sevastopol var en av de mest minnesvärda händelserna under Krimkriget, med över 100. 000 ryssar dör under denna långa kamp för staden Sevastopol.

En av de mer positiva resultat i Krimkriget var en reform i militära medicin i spetsen av Florence Nightingale. Detta viktorianska kvinnan krediteras med att introducera kvinnor att slagfältet sjukvård, och med reformera villkoren i militära sjukhus för att förbättra medicinska resultat för skadade soldater. Krimkriget markerade också införandet av diken, mer exakt artilleri, militären telegraf, och den militära användningen av järnvägar, långt ifrån tidigare konflikter, vilka meddelanden som fördes vid varvtalet för den snabbaste hästen, och trupper flyttade på promenad takt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.